Gemeente wist al jaren van de beroerde staat van de toren van Bolsward

Het had al veel eerde bekend kunnen zijn dat de toren van het stadhuis in Bolsward aangetast werd door de bonte knaagkever. Dat zei oud-woordvoerder van de gemeente Bolsward en kenner van de historie van de stad Willem Haanstra. Afgelopen zaterdag werd de toren van het stadhuis ontmanteld. De toestand was te gevaarlijk omdat de eikenhouten draagconstructie te instabiel was.
© Omrop Fryslân, Evert van den Berg
Volgens Haanstra is al sinds de jaren 50 bekend dat de knaagkever de constructie aantast. De toren werd in de oude gemeente Bolsward onderhouden tot 2010, maar dat was ook al lastig. En met de fusie na de gemeente Súdwest-Fryslân is de zorg voor de toren niet goed overgedragen, zo zegt Haanstra. "Ik denk dat het accent lag op de uitbouw van het stadhuis en dat er minder of in ieder geval te weinig aandacht was voor het monument zelf".

'Dweilen met de kraan open'

Volgens Haanstra had het hoofd van het bouwteam van de gemeente Bolsward eerder al meerder keren tegen hem gezegd dat het "dweilen met de kraan open" is. De kever kon met de behandeling die er toen was niet bestreden worden. En de gemeentelijke middelen waren er toen ook niet om een grote renovatie te doen, zegt Haanstra.
Willem Haanstra oer toer Boalsert

"Weinig tot geen activiteit"

Sietse La Roi van de gemeente Súdwest-Fryslan erkent dat de gemeente wist dat er sporen zijn van de kever, maar verschillende onderzoeken zeiden dat er "weinig tot geen activiteit" bespeurbaar was. Toen in 2016 het plan kwam om het stadhuis van Bolsward te restaureren, had de gemeente ook niet gedacht dat het zo erg zou zijn met de schade die het beestje had aangericht. Pas toen het plan kwam om de draagconstructie te verstevigen en dingen verwijderd werden, werd de omvang van het probleem duidelijk. Met de restauratie hoopt de gemeente voor de komende 50 jaar klaar te zijn. Maar omdat de toren gerestaureerd wordt waarbij zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal behouden blijft, is het niet ondenkbaar dat de kever weer in het hout van de toren kruipt. Volgens de gemeente zou er een nieuwe methode gevonden moeten worden, zodat het beestje geen kans meer heeft.

Op een schip naar Sneek

Het eerste deel van de toren is afgelopen zaterdag naar beneden gehaald. Het tweede stuk is woensdagochtend aan de beurt en volgende week dinsdag zal dat stuk samen met het laatste deel toren op een schip naar de restauratieplaats in Sneek gebracht worden.
La Roi oer toer Boalsert