Schouder zit Letitia de Jong dwars in voorbereiding op nieuwe seizoen

Het is nog niet zeker of Letitia de Jong volledig fit is bij de start van het nieuwe schaatsseizoen. De schaatsster van Team IKO is vrijdag gevallen in Thialf en daarbij is haar linkerschouder uit de kom geraakt. Het probleem is in ziekenhuis Tjongerschans weer verholpen, maar het schouders is wel bijna een uur uit de kom geweest. Het schaatsseizoen begint over een maand: op 1 november is het wereldbeker-kwalificatietoernooi.
Skouder sit Letitia de Jong dwers yn tarieding op nije seizoen
Het komt absoluut niet uit, nee
Letitia de Jong over haar schouderblessure
Een blessure komt voor een topsporter nooit goed uit, maar de timing is nu wel heel slecht voor De Jong. "Het komt absoluut niet uit nee, want je hebt je schouder wel nodig met het schaatsen. Ik doe mijn best om zo goed mogelijk aan de start te staan van het seizoen." Daarvoor heeft de Veenwoudster nog een paar weken.
Een deel daarvan zal ze met haar ploeggenoten doorbrengen in het Zuid-Duitse Inzell. Ze hoopt dan zo fit mogelijk te zijn voor het wereldbeker-kwalificatietoernooi. "Ik sta sowieso aan de start, maar hoe hard ik van de lijn af kom is nog de vraag. Want de start voorzie ik als het grootste probleem nu. Daarna kan ik mijn hand op het schouder doen," zo vertelt De Jong.
© Orange Pictures
De schaatsploeg van Team IKO werd dinsdag gepresenteerd bij Thialf. Letitia de Jong is daarin de enige Friezin. Zij reed voor vorig jaar voor die ploeg en tekende een half jaar geleden voor twee jaar bij. Andere grote namen in het team zijn Jorien ter Mors en Jan Blokhuijsen. Trainers zijn de broers Erwin en Martin ten Hove.

Fantastische zomer

De voortekens voor het nieuwe schaatsseizoen waren nog wel heel goed voor De Jong. "Ik heb een fantastische zomer gehad. Ik ben op alle vlakken verbeterd, met name op het gebied van krachttraining. Dat wilde ik ook graag, want ik had het gevoel dat ik mij daar nog op kon verbeteren."
Voor de komende weken geldt dat het even uitzoeken is hoe De Jong ze kan invullen. Aan de ene kant wil de vlug op het ijs om de training weer op te pakken. Maar: "Ik moet rustig aan doen om de reacties te onderdrukken, zodat het vocht weggaat. Met die balans moet ik de komende tijd even stoeien."