Harm is Harriët; de relatie met haar vrouw is nu beter dan ooit

Harriët en Siepie Faber uit Wommels zijn bijna twee jaar lang gevolgd door een cameraploeg om de transitie van man naar vrouw van Harriët vast te leggen. Regisseurs Job Tichelman uit Kûbaard en Hjalmar Tim Ilmer maakten de film "Mevrouw Faber" die op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première gaat en waarschijnlijk op 4 november door BNNVARA wordt uitgezonden.
It affysje fan de film "Mevrouw Faber" © Omrop Fryslân
Harm, een stoere vrachtwagenchauffeur trouwt begin jaren '80 met Siepie. Dertig jaar later vertelt hij haar dat hij vrouw wil worden. Siepie heeft het er moeilijk mee, maar accepteert het. Ook anderen moeten eraan wennen: ouders , haar zus, haar collega-vrachtwagenchauffeurs en haar vrienden bij de autocross. Harriët wijst ze er steeds weer op dat ze niet langer Harm heet. Het komt een paar keer voor in de documentaire, die vol met humor zit en tegelijkertijd ontroerend is.

Filmmaker

Job Tichelman komt uit Kûbaard en woont nu in Amsterdam waar hij docent is op een ROC. Hij had een plan om een film te maken over een bouwvakker die vrouw wilde worden en zocht naar locaties waar hij kon filmen. Toen hij in Wommels was en over zijn plannen vertelde, hoorde hij het verhaal van Harriët en leerde hij zich kennen.
Hij ontdekte dat het eigenlijk veel leuker zou zijn om Harriët en Siepie te volgen met de camera. "Harriët is een kleurrijk persoon met heel veel humor, zij was een perfecte hoofdpersoon voor mijn film", zegt hij.
Harriët hoefde er niet zo lang over na te denken toen ze de vraag kreeg of Tichelman een film over haar mocht maken. "Als ik maar één persoon over de streep kan halen om ook zijn of haar gevoel te volgen en de transitie in te gaan, dan is mijn doel al bereikt", zo motiveert ze.
Ik was bang voor hoe er in het dorp over zou worden gesproken.
Siepie Faber
Harriëts vrouw Siepie was eerst niet zo enthousiast. Ze was bang voor de reacties in het dorp, maar uiteindelijk is dit heel erg meegevallen en zelfs omgedraaid. "Door de film is er juist veel meer begrip gekomen."
Tichelman was een beetje verbaasd over de reacties in Wommels en omgeving. "De woorden LHBTI, diversiteit en inclusiviteit heb ik niet gehoord. Niemand heeft het erover, terwijl het natuurlijk heel wel heel inclusief en divers is. Ik heb in die jaren werkelijk niet één keer een negatieve opmerking over Harriët haar transitie gehoord."

De relatie tussen Harriët en Siepie

Gaandeweg het filmen ontdekte Tichelman dat de relatie tussen Harriët en Siepie het centrale thema moest worden. Het is uiteraard niet niks als je man aankondigt dat hij een vrouw wil worden.
"Ik ben niet lesbisch of zo" zegt Harriët in de film tegen een psychiater. "Maar wat is dan het verschil tussen Siepie en andere vriendinnen?" vraagt de psychiater en Harriët antwoordt dat er liefde is tussen hen en dat de relatie intiemer is dan met andere vriendinnen. Ruim een jaar na de operatie kunnen Harriët en Siepie concluderen dat ze door alles wat er is gebeurd een betere relatie hebben gekregen. "We zijn dichter naar elkaar toe gegroeid" zeggen ze allebeide.
De documentaire duurt een uur en begint en eindigt met het beeld van Harriët die in het zwembad in Wommels is. Toen ze 'dat ding' (de piemel) nog had, wilde ze niet zwemmen want 'dan zit daar zo'n bultje en dat lijkt raar'. Na de operatie kan ze wel een badpak aan en duikt ze gelukkiger dan ooit het water in.
In het radioprogramma Buro de Vries zondag 29 september een lange reportage met Harriët, Siepie en Job. De film "Mevrouw Faber" wordt waarschijnlijk op 4 november uitgezonden op NPO2 bij BNNVARA.