Súdwest-Fryslân over toren: Geen acuut risico, Bolletongersdei gaat door

"De bonte knaagkever heeft het hout van de toren helemaal aangetast. Het hout wordt van binnenuit uitgehold en in die staat konden we de veiligheid niet meer garanderen." Dat zegt Sietse la Roi van gemeente Súdwest Fryslân over de situatie met de toren van het stadhuis in Bolsward.
Súdwest-Fryslân oer toer: Akute risiko is fuort, Bolletongersdei giet troch
Bij de restauratie van het stadhuis is gebleken dat de draagconstructie van de toren er slechter aan toe is dan eerder was voorzien. Dat is veroorzaakt door de bonte knaagkever.

Kraan neergezet

"Wij moesten meteen ingrijpen en hebben besloten vanavond een kraan neer te zetten die de toren zekert," zegt La Roi. "Het acute risico is daarmee weg. We halen morgen het bovenstuk van negen meter nog wel van de toren."
Sietse la Roi van Súdwest-Fryslân in Weistra op wei
Mensen die in de omgeving van het stadhuis wonen reageren kalm en rustig, volgens de gemeente. Zij kunnen gewoon in hun woningen blijven. Op dit moment is de Marktstraat/Jongemastraat in Bolsward wel dicht voor het verkeer.
"We denken dat de veiligheid nu goed gewaarborgd is," vertelt Sietse la Roi. De maatregelen om de toren weer veilig te krijgen zullen wel extra geld kosten. "Dit zijn onvoorziene zaken. Wij kunnen de extra kosten nu niet inschatten, maar veiligheid gaat voor alles."
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Komende donderdag is het ook Bolletongersdei in de binnenstad van Bolsward. De gemeente zorgt dat dat door kan gaan. Wel kunnen er geen kraampjes recht voor het stadhuis worden geplaatst.