Toren stadhuis Bolsward dreigt in te storten

Bij werkzaamheden aan het stadhuis in Bolsward is gebleken dat de bouwkundige staat van de toren zo slecht is, dat het bovenste deel eraf gehaald moet worden. Dat gebeurt zaterdagochtend al. "We nemen geen risico's", zegt burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân.
© Gemeente Súdwest-Fryslân
"De veiligheid van onze inwoners en bezoekers staat voorop", zegt De Vries. "Daarom halen we het bovenste deel er zo snel mogelijk af. Gelukkig kunnen we dat op korte termijn al doen."

Bonte knaagkever is veroorzaker

Bij de restauratie van het stadhuis is gebleken dat de draagconstructie van de toren er slechter aan toe is dan voorzien. Dat is veroorzaakt door de bonte knaagkever. Daarom is er een steiger aangelegd om de constructie te ondersteunen. Tegelijk hebben de specialisten onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de toren.
Momenteel is de Marktstraat/Jongemastraat in Bolsward bij het oude stadhuis al dicht voor het verkeer. Dat duurt tot en met zaterdagochtend. De directe omwonenden zijn op de hoogte gebracht.
Súdwest-Fryslân oer toer: Akute risiko is fuort, Bolletongersdei giet troch
Het tweede en derde deel van de toren wordt in de loop van volgende week weggehaald. Daarbij houdt de gemeente rekening met de activiteiten van 'bolletongersdei'. Die kunnen doorgaan.