Juridische strijd zandwinning De Fryske Marren pas in 2020 verder

De Raad van State behandelt pas begin 2020 het besluit van De Fryske Marren om geen industriële zandwinning toe te staan in het IJsselmeer bij Gaasterland. Die verwachting spreken burgemeester en wethouders uit in een brief aan de gemeenteraad.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De initiatiefnemer van het plan, Royal Smals, heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeenteraad om de zandwinning tegen te houden. Omdat het daarna zo lang stil bleef rondom die juridische strijd, heeft de gemeenteraad gevraagd wat de stand van zaken nu is.
De FNP wilde ook weten waarom het college van burgemeester en wethouders nog geen verweerschrift heeft ingediend. Dat komt mede doordat het even duurde voordat bekend was op welke grond Smals precies bezwaarmaakte.

40 belanghebbenden

Inmiddels hebben meer dan 40 organisaties en personen zich ook als belanghebbende gemeld bij de Raad van State, zodat zij ook hun geluid kunnen laten horen.
De gemeenteraad van De Fryske Marren stemde in februari 2019 tegen de zandwinningsplannen van Royal Smals. Dat bedrijf wilde dertig jaar lang twee kub zand winnen voor de aanleg van bijvoorbeeld dijken. Dat zand zou vijf kilometer van de kust bij Oudemirdum worden gewonnen.
Het college in de gemeente viel naar aanleiding van de kwestie. Coalitiepartij FNP stemde tegen, terwijl CDA en VVD voor stemden. Dat betekende een vertrouwensbreuk.