Medewerkers Nij Smellinghe protesteren voor betere CAO

Medewerkers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten voeren donderdag actie voor een betere CAO. Dat doen ze door 24 uren lang zondagsdiensten te draaien. De operatiekamers en verschillende afdelingen, zoals Radiologie, zullen donderdag gesloten zijn voor niet-dringende zaken.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman praat met Sandra Di Rocco
Nij Smellinghe voert de actie samen met de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard en Heerlen. "We draaien vandaag een zondagdienst. Bij ons houdt dat in dat de OK, Radiologie en het Behandelhuis niet open zijn", vertelt actievoerend verpleegkundige Sandra Di Rocco.
"Mensen die een operatie hadden gepland, zijn afgebeld. Oncologie, Spoed en de kinderafdeling opereren wel gewoon." Er zijn voor donderdag zo'n 400 patiënten afgebeld. Niet iedereen werd daar blij van, maar volgens Di Rocco is de actie nodig om ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden. De actievoerende werknemers houden een protestbijeenkomst voor het ziekenhuis om hun eisen kracht bij te zetten.
Ook vragen ze hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In Nij Smellinghe vallen zo'n 1.500 medewerkers onder de CAO en in het Zuyderland ongeveer 8.200.
De vakbonden willen een betere CAO met een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over de instroom en het behoud van medewerkers.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
In haar dagelijks werk op de Spoedeisende Hulp merkt Di Rocco dat de werkdruk hoog is. "Er is veel ziekte, waardoor er veel geschoven moet worden. Wij willen gewoon meer waardering ons werk. Dat geldt voor iedereen die ervoor zorgt dat Nij Smellinghe kan draaien. Er moet dus iets veranderen!" Volgens Di Rocco zijn de reacties van patiënten tot nu toe positief. "We hebben ook handtekeningen van patiënten verzameld."

Eindbod moet van tafel

De vakbonden vinden het onbegrijpelijk dat de NVZ niet met betere voorstellen komt en niet investeert in het personeel. "De afgezegde patiënten hebben er vandaag één dag last van, maar als er niks verandert, hebben ze er straks jaren last van", legt Harma Schrage van vakbond FNV uit. "Het is ontzettend moeilijk om nog mensen te vinden die in de zorg willen werken. Met een goede CAO en goede afspraken kunnen we dat veranderen."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Eerder deze week sloten actievoerende medewerkers van het Ommelander Ziekenhuis in Groningen al de deuren voor niet-spoedeisende hulp. Voor de zomer gebeurde dit ook al in drie ziekenhuizen in Alkmaar, Assen en Eindhoven. De acties zullen doorgaan zolang de NVZ het CAO-aanbod van nu niet van tafel haalt.
Harma Schrage van het FNV aan het woord