Brok bij afscheid Sikkes: "Wie van Fryslân naar de Randstad verhuist, komt binnen 7 jaar weer terug"

Commissaris van de Koning Arno Brok sprak woensdag kritische woorden bij het afscheid van fractievoorzitter Matthijs Sikkes-van den Berg van GrienLinks. Brok moest toen hij werd geïnformeerd over het vertrek van Sikkes denken aan de advertentie van een uitzendbureau: "Het waren vijf fantastische maanden."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Sikkes is wethouder geworden in Diemen bij Amsterdam en komt daar oorspronkelijk ook vandaan. Brok kijkt ook op van de beslissing om 'het mooie Sint-Nicolaasga' te verruilen voor 'de Randstad'. "Neem van mij aan: Wie uit Fryslân naar de Randstad verhuist, komt binnen zeven jaar weer terug."
Brok verwijst daarmee naar zijn eigen situatie. Hij werd uit Sneek burgemeester van Dordrecht om na zeven jaar weer terug te komen in Fryslân als commissaris van de Koning.

U zult veel missen

Brok vindt het vertrek van Sikkes ook jammer vanwege de 'grote politieke ambities' van de man. De provincie gaat de komende jaren aan de slag met verschillende zaken die Sikkes graag wil. "U zult de komende jaren veel missen in Fryslân."
De commissaris wenst Sikkes alle goeds in zijn nieuwe functie en kondigde ook aan dat hij gauw een keer zal langskomen op het gemeentehuis van Diemen als hij voor zijn werk onderweg is naar Den Haag.
Jochem Knol (rjochts) © Provinsje Fryslân

Opvolger

Jochem Knol (1958) uit Beetsterzwaag is beëdigd als lid van Provinciale Staten van Fryslân voor GrienLinks. Hij komt in de plaats van Matthijs Sikkes-van den Berg. Knol is in het dagelijks leven projectmanager bij een groot adviesbureau. Hij was acht jaar bestuursvoorzitter van de afdeling Fryslân van GrienLinks. In de Staten zal hij zich vooral bezig houden met de onderwerpen bodem, natuur en landbouw.