Boerenprotest op 1 oktober: "We moeten ervoor zorgen dat we het met elkaar oplossen"

Kippenboer Meindert Talma uit Twijzelerheide gaat aanstaande dinsdag niet naar de grote boerendemonstratie in Den Haag. Dat laat hij over aan de jongeren, zegt hij. Maar hij staat er wel achter. Hij is het niet eens met ideeën om intensieve veehouderij in Nederland te halveren met als doel de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Volgens Talma doet de sector veel aan duurzaamheid en dat wordt niet genoeg gezien en gewaardeerd.
Boerenprotest op 1 oktober diel twa
De boeren reageren met hun demonstratie op de laatste voorstellen uit de politiek. Vanwege het stikstofprobleem wil de politiek de landbouw de komende jaren flink inkrimpen. Het bedrijf van kippenboer Meindert Talsma loopt goed. Hij heeft net geïnvesteerd in het Beter Leven-keurmerk en is van twee naar drie sterren gegaan. "Drie sterren is het hoogst haalbare. Wij staan qua sterren gelijk aan biologische eieren."

Oproep D66 was de druppel

De recente oproep van D66-kamerlid Tjeerd de Groot om de sector met 50 procent in te krimpen en zo het stikstofprobleem op te lossen, is de druppel die de emmer bij de boeren laat overlopen. Ook de commissie Remkes, die uit naam van het kabinet het stikstofprobleem onderzoekt, stuurt aan op het inkrimpen van de landbouw.
Volgens de boeren doet de sector al heel veel om de problemen minder groot te maken. Maar vanuit de maatschappij en politiek wordt dit niet gewaardeerd. Het lijkt wel alsof de boeren overal de schuld van krijgen.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Talma was dus net op tijd met de investeringen in zijn bedrijf. "Mijn eerste gedachten was: oké, minder fee, dat kan. Als ik maar evenveel verdien. Maar wij hebben ook kinderen, die misschien de boerderij wel willen overnemen. Daarnaast hebben we personeel. Tegenover hen heb je ook een verantwoordelijkheid. Je wil de mensen om je heen graag houden. Dan is het niet realistisch om te zeggen dat de helft minder vee oké is."
Talma denk dat het misschien wel goed is dat de PAS-regeling nu door de rechter is afgeschoten. "Nu kan heel Nederland zien dat niet alleen de boeren met stikstofuitstoot te maken hebben. Ook de bouw, de wegen en de luchtvaart. In de kippenhouderij zijn wij als heel ver qua technieken om de uitstoot te beperken. Nu moeten we ervoor zorgen dat we het met elkaar oplossen."
Pikeboer Meindert Talma
Omrop Fryslân brengt deze week op radio, televisie en internet een serie reportages over de boeren en hun toekomstvisie.
Als tweede in deze reeks Meindert Talma, die met zijn vrouw een kippenhouderij heeft met in totaal 85.000 kippen verdeeld over twee locaties. Het bedrijf heeft vijftig hectare aan weiland voor de vrije uitloop van de kippen en levert eieren met een Beter Leven-keurmerk met drie sterren. De hoogste categorie voor dierenwelzijn.