Wetterskip doet proef met robotmaaier op Zeedijk bij Moddergat

Op de Waddenzeedijk bij Moddergat is Wetterskip Fryslân bezig met een opmerkelijke proef: er rijdt een robotmaaier over de dijk bij de Waddenzee. De maaier heeft geen CO2-uitstoot en rijdt op zonne-energie. De duurzame maaier rolt in de avond naar zijn 'nachthok.' Daar laadt hij zich weer op met een accu die opgeladen wordt met zonnepanelen. De maaier rijdt nog tot 10 oktober op de dijk, daarna kijkt het Wetterskip of de maaier bevalt en of er wellicht meer maaiers komen.
Wat is er dan mis met onze schapen? Dat was wat iemand op Twitter aan Wetterskip Fryslân vroeg. De organisatie gaf met een knipoog antwoord: "Er is niets mis met de schapen, deze trappen de grasmatten mooi aan zodat deze keurig blijven liggen. Alleen zijn er niet altijd genoeg schapen die het gras bij kunnen houden."
Medewerker Jan Wolters van het Wetterskip geeft aan dat er echter nog een reden is: "Er is wat recreatieve druk omdat er ook mensen op de dijk komen. Daar kun je geen schapen bij hebben." Met andere woorden: anders zouden bezoekers op dit deel van de dijk in de schapenstront moeten lopen.

Geen tractoren meer

Vroeger ging het Wetterskip met een tractoren met een maaier erachter over de dijk. Wolters: "Soms moest dat iedere week wel eens. Maar wij willen eigenlijk CO2-neutraal zijn en er is nu nieuwe apparatuur op de markt. Daarom willen we kijken of dat ook werkt." De proef past in de initiatieven om de doelstelling van het Wetterskip om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Proef

Het is eerst een proef, want er zijn nog wel vragen. "Hoe werkt het? Laten mensen de mensen de machine met rust? Wat zijn de kosten van het onderhoud? Hoeveel hactare kan de machine aan? Uiteindelijk gaan we kijken of het breder toepasbaar is," zegt Wolters.
De maaier zou diefstalgevoelig kunnen zijn, maar daar heeft het Wetterskip aan gedacht. "Er staat een camera op en in het apparaat zelf zit een zendertje, dus hij is terug te vinden."
Verslaggever René Koster en Jan Wolters van Wetterskip Fryslân
Wetterskip docht proef mei robotmeaner op Seedyk by Moddergat
De robotmaaier heet officieel de 'Husqvarna Automower' en de proef wordt uitgevoerd in samenwerking met Veenma Mechanisatie uit Dokkum. Feitze Veenma vertelt dat het idee bij zijn bedrijf ontstond: "Deze machine is sinds dit jaar op de markt. Wij hebben goed contact met het Wetterskip, dus we hebben gezegd: wij zien nieuwe mogelijkheden voor jullie."

Bestuurd met een app

De maaier kan meer aan dan de gewone huis-tuin-en-keuken-maaimachine. "Hij heeft een grotere accu, zwaardere motoren en hij kan grotere oppervlakten aan. Hij rijdt met een GPS-kaart en het gebied is afgebakend met een draadje in de grond. Bovendien kunnen wij de machine met een app besturen."
Ondanks de mooie techniek vindt hij wel dat op andere plekken gewoon de schapen moeten blijven. "Dat ziet er wel mooier uit," geeft hij toe.
Feitze Veenma van Veenma Mechanisatie uit Dokkum