Zorgen over overlast Vlietzone Leeuwarden: "We zijn ons kapot geschrokken"

Leeuwarden maakt zich grote zorgen over overlast in de Vlietzone van de stad. Zowel de oppositie in de Leeuwarder raad, als het college van burgemeester en wethouders delen deze zorgen, zo bleek woensdagavond tijden de raadsvergadering van de gemeente Leeuwarden.
© Google Streetview
De buurt rond het Vliet heeft al langere tijd veel last van de probleemjongeren die cliënt zijn bij zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat en er wonen. Om de overlast aan te pakken is de straat in juli tot overlastgebied benoemd. Dit geeft politie en stadstoezicht extra mogelijkheden om in te grijpen.
In de raad werd woensdagavond kritiek geuit op het college van B en W, dat de informatie over de overlast te summier was en dat de raad die uit de krant moest halen. Volgens Serge Hollander van VVD Leeuwarden kwam er via mails van bewoners wel informatie binnen over de ernstige situatie. "We kregen deze informatie september vorig jaar en we zijn ons eigenlijk kapot geschrokken. De situatie die omschreven werd was er niet één waarvan wij dachten dat die in Leeuwarden zou plaatsvinden, maar eigenlijk in een no go area: een plek waar je niet wilt komen, waar je politie nodig hebt om binnen te gaan."

"Niet Leeuwarden"

Volgens Hollander durven mensen in de Willem Loréstraat de straat bijna niet meer op en kunnen kinderen niet meer alleen naar het speeltuintje. Er loopt een nachtwaker rond, er zijn camera's opgehangen en de politie komt een paar keer per dag langs in de straat. "Ik ben Leeuwarder, maar dat is niet een beeld dat ik van de Vlietzone en de Willem Loréstraat had, dus ik ben me echt kapot geschrokken. Ik dacht in eerste instantie: het verhaal klopt niet, dit kan niet Leeuwarden zijn." Na de benoeming tot overlastgebied is het nu wat rustiger in de buurt, zegt Hollander: "Maar de situatie is wel broos."
Serge Hollander van VVD Leeuwarden
© Google Streetview
Volgens burgemeester Sybrand Buma maken de bewoners zich terecht zorgen over de overlastproblemen. "Tegelijkertijd is er aan de andere kant ook een probleem met zorg voor jongeren die je niet zomaar kunt uitgommen, ze zijn er. Maar in dat dilemma moeten wij met de raad en het college wel de goede keuzes maken. Dat betekent dat we, wat mij betreft, op die openbare ordeproblemen zitten." Buma's voorganger Ferd Crone had dat al in gang gezet door de buurt als overlastgebied aan te wijzen.
Buma begrijpt de kritiek van de raad over de summiere informatievoorziening vanuit het college en wil gaan kijken hoe de communicatie in de toekomst beter kan.

Eerste raadsvergadering Buma

Het was de eerste raadsvergadering van de kersverse burgemeester van Leeuwarden en het was nog even wennen, aldus het voormalige Kamerlid. "Het is echt anders, maar ja, het is gewoon een kwestie van een paar keer gedaan hebben."
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden