Reuzenrad Terbant moet voor Brexit in VK zijn, anders blijft-ie in Calais
Als je over de A32 van Heerenveen naar Leeuwarden rijdt, zie je hem al aan de rechterkant van de weg: een gigantisch reuzenrad, gebouwd door Mondial in Terbant. De 70 meter hoge attractie is klaar en getest. Binnenkort gaat-ie naar Londen. "We doen er alles aan om hem voor de brexit daar te hebben", zegt directeur Sibbele Bouma van Mondial. "Want anders blijft-ie mogelijk staan in Calais."
Reuzerêd Terbant2
Verslaggever Jeroen Boersma maakt een rondje samen met Sibbele Douma
Het reuzenrad heeft 48 gondels met verwarming, airco en geluid. Ze zijn wind- en waterdicht. "Er staat eenzelfde machine in Parijs, die ook is gebouwd door ons", zegt Douma. In Londen staat ook al een heel groot reuzenrad, de Londen Eye, groter dan het demontabele rad dat in Terbant is gebouwd. "Die van ons is heel anders. De London Eye is een vaste machine en staat dus op één locatie. Die van ons is speciaal gebouwd om vervoerd te worden. Hij kan op zes grote trailers worden vervoerd waar het rad op staat, plus acht trailers voor de gondeltjes en de kassahuisjes."
Dit reuzenrad moet draaien op de wintermarkt in Hyde Park. Die is van 21 november tot en met begin januari. Maar de opbouw moet begin november al beginnen.
Hoe komt het met de Brexit?
Ze doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat het rad voor de brexit in Engeland is. Anders is de kans groot dat-ie in Calais blijft, zegt Douma. De cruciale dag voor de brexit is 31 oktober. Na Londen gaat het reuzenrad naar een andere plek.