Leeuwarden blijft bij Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht

Dit jaar zullen er voor het eerst alleen maar 'roetveegpieten' worden ingezet bij de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn en het Sinterklaasjournaal. Dat meldde Omroep NTR dinsdag. Toch zullen er in Leeuwarden dit jaar nog Zwarte Pieten te zien zijn.
Ljouwert bliuwt by Swarte Pyt by Sinteklaasyntocht
Er wordt ieder jaar gekeken naar de landelijke intocht. Daar is nu duidelijk geworden dat er geen Zwarte Pieten zullen worden ingezet. "Ik vind het zeer verrassend. Wij hadden er niet op gerekend dat de NTR zo ver zou doorslaan", zegt Cees Anceaux, voorzitter van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden.
Bij de Leeuwarder intocht zijn er voorlopig geen veranderingen. "Het is niet zo dat wij heel eigenwijs willen zijn. We zijn alleen nog in gesprek met betrokkenen. Daar zullen we wel keuzes over maken, maar voor dit jaar zien we geen reden om direct de NTR te volgen."
Anceaux ziet er geen probleem in dat de intocht overal anders zal zijn. "Wat is daar erg aan? Ik las dat het kinderen helemaal niet uitmaakt welke kleur een Piet heeft. Wij willen best aanpassingen doen op termijn, maar dat hoeft allemaal niet in de snelkookpan."
Cees Anceaux, voorzitter van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân