Boze boeren op 1 oktober massaal naar Den Haag voor protest

Duizenden boeren willen op 1 oktober met hun trekkers naar Den Haag rijden. Ze zijn er klaar mee dat ze overal zomaar de schuld van krijgen. Ook Friese boeren zijn bereid om mee te doen. "Wij zijn echt boos. We moeten nu maar met de vuist op tafel slaan!"
Boer Henk Zijlstra
Boer Henk Zijlstra uit Hitzum is er klaar mee: "Het is tijd dat we kenbaar maken dat dit niet kan, hoe ze met ons omgaan." Het steekt Zijlstra en andere actievoerende boeren dat de agrarische sector overal de schuld van krijgt. "Wij zijn wel de voedselproducent van dit land. Daarom is het nu een keer tijd voor actie."

Veestapel inkrimpen

De oproep van D66, dat de stikstofproblematiek het beste kan worden aangepakt door de veestapel met de helft in te krimpen, is ook in Fryslân niet goed gevallen bij de boeren. "Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wij zijn al ingekrompen de afgelopen jaren. Dat moet klaar zijn."
Het boerenberoep is mooi, maar door alle extra regels maakt Zijlstra zich zorgen over de toekomst. "Ik zal mijn tijd wel uitzingen, maar de jongere generatie heeft hier zo geen zin meer in. Het is een mooi beroep, maar het moet wel mogelijk zijn. We hebben wel opvolgers nodig."
Een grote optocht met trekkers over de Afsluitdijk, dat lijkt me wel wat.
Henk Zijlstra, boer
Om op 1 oktober naar Den Haag te gaan, is een landelijk initiatief. Dat zal worden gedaan met bussen. Alleen vanuit Fryslân hebben al zo'n 500 mensen zich daarvoor aangemeld. Zijlstra denkt ook nog aan iets anders. "Een grote optocht met trekkers over de Afsluitdijk, dat lijkt me wel wat. Dan is het allemaal duidelijk zichtbaar voor iedereen."
Jitty van der Werf en Henk Zijlstra oer it protest
De boeren organiseren zich in meerdere provincies door groepen op WhatsApp aan te maken. In Fryslân wordt die groep beheerd door de vrouw van Zijlstra, Jitty van der Werf. Er zijn dus al honderden aanmeldingen bij haar binnengekomen. "Dat het er zo veel zijn, had ik niet verwacht. Dat gaat prima. Daarom zitten we nu ook bij elkaar." Waarop haar man toevoegt: "Er zit veel onvrede, dat blijkt maar."