Friese visser haalt meer dan 15.000 kilo containerafval boven water

Meer dan 15.000 kilo afval haalde visser Frits van Dellen met zijn schip Mare Frisicum de afgelopen maanden uit het water. In opdracht van Rijkswaterstaat zocht hij op drie plaatsen naar rommel dat bij de containerramp met de MSC Zoe op 1 januari dit jaar in de Noordzee terechtkwam. De meeste troep kwam boven Ameland uit de Noordzee.
Fryske fisker fisket op kontenerôffal boppe de Waadsee
Maandag bracht Van Dellen voor het laatst een landing containerafval naar Terschelling. Hij trof van alles aan in zijn netten. "Koffers, grasmaaiers, auto-onderdelen, bureaustoelen, kinderjassen, noem maar op", somt hij op. Volgens hem zit er op alle plekken wel verschil in de vangst. "Op de enen plek heb je meer visstoelen, op de andere plek meer grasmaaiers."
Fisker Frits van Dellen
De LO-28 lost syn lading ôffal op Skylge © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Voorlopig valt er voor Van Dellen niet veel meer te halen. Dat betekent echter niet dat alles nu boven water is. Dat zal nooit lukken, zegt Michiel Visser van Rijkswaterstaat. Volgens hun analyse ligt er 275.000 kilo containertroep in het Nederlandse deel van de Noordzee. "Een gedeelte van die lading is gewoon niet traceerbaar", zegt Visser.
Kortgeleden is nog eens geprobeerd zoveel mogelijk van dat afval te vinden en die locaties zijn doorgegeven aan reder MSC. Die zal nu met bergingsschepen bekijken of het ook echt om 'hun' afval gaat. Als dat het geval is, wordt het opgeruimd. Rijkswaterstaat bekijkt dan of zij tevreden zijn en als dat zo is, besluit de minister uiteindelijk officieel of er een eind komt aan de berging.
Michiel Visser fan Rykswettersteat