Friesland College en Hacklab starten internationaal netwerk

Het Friesland College heeft samen met verschillende organisaties, bedrijven en scholen in Fryslân, Spanje, Estlân en België een hacknetwerk ogpezet. Het netwerk is onderdeel van het project 'What the Hack', dat zich richt op jong hacktalent. Het project is een initiatief van het Friesland College zelf. Doel is om de samenleving beter te wapenen tegen cybercriminaliteit.
© Friesland College
De stad Leeuwarden heeft al langer ervaring met het begeleiden van 'digitale hangjongeren'. In het zogenaamde Hacklab in de Blokhuispoort krijgen jonge internetgebruikers van 15 tot 25 jaar wekelijks les van een ervaren hacker of ze krijgen een uitdagende opdracht om hun kennis te vergroten.
De werkplek staat voornamelijk open voor gamers, schoolverlaters, jongeren met autisme en andere jongeren die in hun opleiding tegen problemen aan lopen.

Erasmus+

Hun kennis is volgens het Friesland College een belangrijk wapen in de strijd tegen de toenemende cybercriminaliteit die bedrijven, organisaties en burgers bedreigt.
De onderwijsinstelling wil de inzet verbreden en heeft met steun van het Europese programma Erasmus+ een internationaal netwerk opgezet, datin de komende drie jaar een programma maakt om kennis te delen en de ontwikkeling te versnellen. 'What the Hack' wordt gesteund door Learning Hub Friesland.

Bijeenkomst

Op dinsdag 17 en woensdag 18 september komen vertegenwoordigers van verschillende scholen en instellingen uit Fryslân, Estland, België en Spanje bij elkaar in Leeuwarden om afspraken te maken over de aanpak.