Jaap Zwaga niet langer schipper van skûtsje Langweer

Jaap Zwaga is niet langer schipper van het skûtsje van Langweer. Na de tegenvallende resultaten van dit seizoen, hij eindigde als laatste, heeft het bestuur besloten om afscheid van Zwaga te nemen. In de wandelgangen gingen al langer geluiden over onrust bij het Langweerder skûtsje; afgelopen maand stapten twee bestuursleden op.
Jaap Zwaga net langer skipper fan skûtsje Langwar
De 48-jarige Zwaga was sinds 2017 schipper van Langweer. In dat jaar werd hij 13e en in 2018 14e. Hij vindt het jammer dat het bestuur de handdoek in de ring gooit. Zwaga doelt daarmee op de discussie over de zeilformule die de SKS in 2016 invoerde. Die pakte nadelig uit voor de Langweerders.
© Martin de Jong
Het is frustrerend dat je niet eerlijk kunt zeilen en daar nu op wordt afgerekend.
Jaap Zwaga
"Het skûtsje van Langweer heeft het langzaamste casco van de vloot", zegt Zwaga. Daar bovenop moest het als enige schip zeil inleveren. Het is frustrerend dat je niet eerlijk kunt zeilen en daar nu op wordt afgerekend. Ik wil graag een eerlijke kans, daar hebben we steeds voor gestreden, maar dat houdt nu dus op."
De komende tijd wordt gezocht na een opvolger van Zwaga. Geluiden dat Harmen Brouwer of Ulbe Zwaga daarvoor in de race zijn, worden momenteel nog ontkend door de voorzitter van het bestuur, Dolf Collee.