Koeienfilmpje van Omrop Fryslân wordt nepnieuws op Facebook

Een bericht op Facebook met beelden van Omrop Fryslân verspreidt nepnieuws. Op een Hongaarse Facebookpagina zijn beelden te zien van de traditionele koeiendans, het eerste moment dat koeien weer naar buiten gaan na de winter. Volgens het Hongaarse Facebookbericht worden de dieren echter vrijgelaten na 'jaren van ellende in de zuivelindustrie'.
It berjocht op de Hongaarske Facebookside © Omrop Fryslân
In het begeleidende bericht wordt geschreven: 'Na jaren van ellende in de zuivelindustrie kunnen ze eindelijk vrij zijn'. De tekst die boven en onder de beelden Omrop Fryslân te zien is, staat: 'Melkkoeien, voor het eerst zijn ze vrij'.
Het bericht geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. De beelden komen uit Hjoed van 12 april 2015 en zijn gemaakt bij boer Oosterhof in Drachten. Het laat het jaarlijkse moment zien dat de koeien van stal worden gehaald.

Viral

Het filmpje van de dansende koeien is eerder op sociale media viral gegaan. Het filmpje dat Omrop Fryslân zelf plaatste in 2015 is meer dan 1,7 miljoen keer bekeken en ruim 25.000 keer gedeeld.
Dat er nieuwe video's opduiken met dezelfde beelden gebeurt wel vaker bij filmpjes die zo populair zijn. De Omrop is er niet blij mee dat er nepnieuws wordt verspreid met haar beelden. Er is inmiddels door Omrop Fryslân melding gemaakt bij Facebook met het verzoek het bericht te verwijderen.