Meer provinciaal geld nodig voor weidevogelbeheer

Het provinciale budget voor weidevogelbeheer moet groter, vindt voorzitter Sjoerd Bokma van agrarische en particuliere 'natuurvereniging Bosk en Greide'. De nadruk die de provincie op weidevogels legt, rechtvaardigt dat.
Wethâlder Roel de Jong fan De Fryske Marren slút de oanlis fan it natuergebiet offisjeel ôf © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Bokma zei dat zondagmiddag, toen de aanleg van het particuliere natuurgebied Oudega in Ruigahuizen werd afgesloten. Daarvoor werd een zogenoemde weidemolen aan het werk gezet door wethouder Roel de Jong van gemeente De Fryske Marren.
Het gebied is zoveel mogelijk in haar oude staat teruggebracht. Met kruidenrijke weiden en voldoende water. Een en ander maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur, die natuurgebieden met elkaar verbindt. Het project verschilt van andere gebieden in Gaasterland, omdat het door boeren en landeigenaren is uitgevoerd.
Eigener en partikulier natuerbehearder Ruud Oudega © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Het landelijke netwerk begon hier en de boeren vonden dat ze te weinig werden betrokken. Als een experiment kregen ze de ruimte om het zelf te doen. Vereniging Bosk en Greide werd hiervoor opgericht. Dit natuurgebied was het laatste onderdeel van dat experiment. De vereniging is nog altijd actief in het beheer van de natuur en het landschap.