Elfde editie SUP 11 City Tour was zwaar

De elfde editie van de sup-Elfstedentocht was zwaar, maar is goed verlopen. Dat zegt organisator Ritske Merkus. De tocht kwam zondag na vijf dagen tot een eind in de Prinsentuin. Vooral op de eerste en laatste dag waaide het hard.
Bruno Hasulyo © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Stand Up Paddling is een sport waarbij je rechtop een surfplank staat en vooruit komt door te peddelen. Deelnemers van de non-stopvariant hadden maximaal 38 uren de tijd om de volledige tocht van tweehonderd kilometer af te leggen. De tweede variant duurde vijf dagen.
Net als de afgelopen twee jaar was Bruno Hasulyo uit Hongarije de snelste mannelijke deelnemer. Hasulyo leeft van het suppen en reist de hele wereld over. Hij noemt het evenement in Fryslân uniek en perfect georganiseerd. Andere deelnemers uit binnen- en buitenland zijn het met hem eens.
Broers Tjibbe en Eelke Boers uit Amsterdam en Utrecht deden voor het eerst mee en zamelden met hun tocht geld in voor de Hartstichting. Door de harde wind op de eerste en de laatste dag vonden ze de tocht wel zwaar. Of ze volgend jaar weer meedoen, hebben ze nog niet besloten.

Simpelheid van het leven

Tineke Merkus-Glashouwer genoot tijdens de tocht vooral van de natuur en de simpelheid van het leven als je aan het suppen bent. "Je doet niet anders dan peddelen", vertelt ze.

Record

Dinsdag 10 september werd geprobeerd een record neer te zetten: de meeste peddelaars tegelijkertijd op het water. De organisatie wilde voor het record 1.111 suppers tegelijk een route laten afleggen. Dat lukte echter niet: het Russische record van 844 peddelaars werd niet verbroken.