Op de elektrische fiets naar graven van de Buma's

Ruim drieduizend belangstellenden kwamen zaterdag in de gemeente Leeuwarden af op de dorpentocht van de Open Monumentendag. Leeuwarden had dit jaar speciaal aandacht voor de dorpen in de gemeente. Zo was er een route uitgestippeld tussen Mantgum, Weidum, Jorwert en Bears.
© Omrop Fryslân
Burgemeester Buma opende de Leeuwarder monumentendag. De nieuwe burgemeester nam de gelegenheid te baat om kennis te maken met de dorpsbewoners en de bezoekers. Met name het kerkhof van zijn voorouders de Buma's was populair. Ongeveer achthonderd bezoekers wilden dat wel eens met eigen ogen zien.

Elektrische fiets

Veel bezoekers kwamen op de elektrische fiets. Voor het vervoer tussen de dorpen werd veel gebruik gemaakt van een bus die pendelde tussen de vier dorpen en van het boottochtje tussen Bears en Jorwert.

Les in eigen geschiedenis

Wat ook opviel was dat er meer kinderen waren op deze Open Monumentendag. Reden daarvan is naar alle waarschijnlijkheid dat de werkgroep Open Monumentendag een speciale lesdag op de basisscholen in de dorpen heeft gehouden om interesse te wekken voor de geschiedenis van de eigen omgeving.

Zondag

Zondag is het ook nog Open Monumentendag in Fryslân, onder andere in de Stellingwerven en de gemeente Súdwest-Fryslân.
De monumenten in de dorpen bij Leeuwarden die zaterdag open waren, zijn zondag niet meer toegankelijk. Wel geeft Theo Jellema zondagmiddag om drie uur een orgelconcert in de kerk van Jorwert.
Kopke út it Arabyske skip Tang, sonken yn 1830 © Omrop Fryslân
Belangstellenden kunnen zondag in de stad Leeuwarden nog wel op andere adressen terecht. Zo zijn het Eysingahuis, het Landbouwmuseum, het Historisch Centrum Leeuwarden en keramiekmuseum Princessehof gratis toegankelijk. In het museum loopt momenteel de expositie Gezonken Schatten over keramiek en andere voorwerpen uit gezonken schepen.