Jordan (20) maakt documentaire over Alde Feanen

Hij is nog maar 20 jaar en nu al bezig met zijn tweede natuurfilm: Jordan van der Maas uit Drachten. Hij heeft twee jaar lang gefilmd in De Alde Feanen en is nu met de montage bezig. De film moet op 1 november klaar zijn en krijgt als titel 'Leven in het veen'.
Jordan (20) makket dokumintêre oer de Alde Feanen
Als klein jongetje was Jordan al altijd in de natuur te vinden. Zijn oma en zijn vader namen hem mee en hij vermaakte zich met uileballen, spinnen, paddestoelen en planten. Die passie voor de natuur kwam tot uiting in tekeningen, foto's en al gauw maakte hij ook filmpjes. Toen hij 17 jaar was, had hij zijn eerste film klaar: 'Licht en Leven.' Een documentaire van bijna een uur waarvoor Jordan meer dan twee jaar filmde in het Koningsdiep. De film laat de seizoenen zien en volgt de bewoners:"dassen, reeën, kikkers, padden en slangen. De film werd vertoond in de Bios in Drachten.
Jordan op paad yn de Alde Feanen © Omrop Fryslân
Jordan had de smaak te pakken en ging door met filmen. In deze film in De Alde Feanen wil hij niet alleen de mooie natuurbeelden laten zien, hij wil ook duidelijk maken hoe dit bijzondere natuurgebied tot stand is gekomen. Ook heeft hij zich verdiept in het leven van de veenarbeiders. Hij kreeg daarbij steun van de mensen van it Damshûs in Nij Beets, die ook als figuranten in de film spelen.
Jordan van der Maas © Omrop Fryslân
Ik wil mensen laten zien hoe mooi Nederland is en dat we er zuinig op moeten zijn"
Jordan van der Maas
Jordan vindt het niet zo interessant om grote natuurverschijnselen te filmen. Het gaat hem om de natuur die niet zo zichtbaar is, om mensen bewuster te maken van alles om ons heen. "Ik hoop dat mensen door mijn films meer oog krijgen voor de natuur en daardoor ook hun gedrag gaan aanpassen", zegt de jonge cineast.
Om nog meer 'allround' te worden is Jordan na een opleiding tot boswachter begonnen met een opleiding op media-gebied.
Jordan vd Maas, over zijn passie voor de natuur en zijn nieuwste film
De film "Leven in het Veen" moet in november klaar zijn en is dan te zien in de Bios in Drachten en waarschijnlijk ook in andere, kleine bioscopen en zaaltjes. Op de website van Jordan van der Maas is veel meer informatie te vinden.