Baudet en Hiddema praten leden in Leeuwarden uitgebreid bij over het geschil met Otten

Op een drukbezochte ledenavond van Forum voor Democratie in Leeuwarden kwamen Thierry Baudet en Theo Hiddema donderdag uitgebreid praten over het geschil met senator Henk Otten, die een eigen partij begon.
Thierry Baudet op de tekst oer de 'drege simmer' fan Forum voor Democratie © Omrop Fryslân
De grote ledenavond van Forum voor Democratie in het Oranjehotel was bedoeld om de Statenfractie voor te stellen en beter met de leden te laten kennismaken. Maar het ging al snel over salafistische islamscholen, die volgens Kamerlid Theo Hiddema veel harder moeten worden aangepakt, maar ook over de crisis bij Forum zelf afgelopen zomer als gevolg van het geschil tussen senator Henk Otten en partijleider Thierry Baudet.
Tijdens een eerdere grote partijbijeenkomst van Forum werd helemaal niet over de interne problemen gesproken, maar een kritisch lid uit Fryslân vroeg ernaar en kreeg uitgebreid antwoord van beide Kamerleden. "Het is naar, het is kloten en ontzettend vervelend", zei Baudet over afgelopen zomer. "Maar dit maakt ons sterker, denk ik. Wij blijven bij elkaar, want wij hebben een missie."
Ik publyk moast stean op de politike jûn fan Forum voor Democratie © Omrop Fryslân
Hiddema begrijpt volgens eigen zeggen niets van het verhaal dat het om een richtingenstrijd zou gaan tussen Baudet en Otten. "Ik heb 2,5 jaar met die man samengewerkt en nooit iets gemerkt van een richtingenstrijd. Ja, pas toen de boekhouding niet klopte, begon hij daarover." Hiddema was volgens eigen zeggen blij met de kritische vraag over de problemen. "Ik houd van kritische vragen."
Forum is in de zomer enorm gezakt in de peilingen, maar komt zeker terug, denkt het duo. "Wij weten hoe we moeten winnen, dat zijn we niet vergeten. Intussen bouwen we aan onze Forum-community, aan de kritische humuslaag in de maatschappij. Hiddema: "Boreale politiek bestaat niet. Ik zou tenminste niet weten wat het is."
Het gesprek over de interne problemen bij Forum werd stilgelegd toen een van de aanwezigen onwel werd en in elkaar zakte. De zaal werd ontruimd, zodat de vrouw kon worden geholpen door ambulancepersoneel.
Theo Hiddema over de problemen van afgelopen zomer
Twadde Keamerlid Theo Hiddema © Omrop Fryslân
Op de avond werd ook gesproken over de actuele politiek. Volgens Thierry Baudet gaan de stikstofmaatregelen van het zittende kabinet veel te ver. "Het is een voorbeeld van doorgeslagen klimaathysterie. Grote projecten moeten gewoon afgemaakt kunnen worden. Ga maar na wat voor enorme economische schade dit oplevert."
Hiddema kwam ook uitgebreid aan het woord over het 'haatzaaien' op salafistische scholen. In zijn visie kunnen scholen die daar in georganiseerde vorm aan doen, worden aangepakt als criminele organisatie. "Je kunt daar infiltreren, instellingen sluiten en de verantwoordelijken voor de rechter slepen."
Partijlieder Thierry Baudet over de stikstofproblemen