VIDEO: Duikteam vist containerafval van MSC Zoe op

De containerramp met het schip MSC Zoe laat nog steeds sporten achter. Een negendaagse expeditie van stichting Duik de Noordzee Schoon heeft veel troep boven water gehaald. Acht maanden na het overboord slaan van de 342 containers ligt er nog zo'n 800.000 kilo afval in zee, zegt de stichting.
Dûkteam fynt allegear troep MSC Zoe
Jassen, auto-onderdelen, speelgoed, donsjassen, reiskoffers, batterijen, giftige peroxide en veel vissersafval... Dat is wat de duikers in het water boven Schiermonnikoog hebben gevonden.
De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen van de wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.
Duik de Noordzee Schoon roept, samen met Stichting De Noordzee en it Wereld Natuur Fonds, rederij MSC dan ook op om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van afval. Tot nu toe is slechts een fractie van de beloften nagekomen.
"Het kan niet de bedoeling zijn dat natuur en burgers de prijs betalen, omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen", zegt Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee.
Initiatiefnemers van de expeditie pleiten voor professioneel onderzoek naar de ecologische gevolgen van een dergelijke ramp, en structurele beleidsaanpassingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.

Langdurige schade

De afgelopen maanden hebben professionele bergingsschepen, vissers en duizenden vrijwilligers zich ingezet om de zee en het strand vrij te maken van afval van MSC Zoe. Afgelopen zomer werd er nog ruim 5.000 kilo aan klein bodemafval opgevist bij een proef, onder leiding van Rijkswaterstaat, met netten vanaf een vissersschip.
Er is echter veel afval dat niet kan worden opgeruimd, zoals plastic korrels en piepschuim. Daarnaast zijn veel spullen door de sterke stroming weggedreven of onder het zand verdwenen. Volgens stichting Duik de Noordzee Schoon moet alle troep nu snel worden opgeruimd, anders wordt het onmogelijk.
© Kustwacht Nederland
"Ons doel is een schone en gezonde Noordzee. In de voorgaande dertien expedities hebben wij 60.000 kg aan afval uit de Noordzee opgeruimd", zegt expeditieleider Ben Stiefelhagen. "Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen."
Bij de duikexpeditie zijn locaties bezocht die alleen door duikers kunnen worden opgeruimd. Naast het opruimen van afval worden oesterbanken geïnspecteerd, visserstuig opgeruimd, en archeologisch onderzoek gedaan naar scheepswrakken.