Leeuwarden als centrum van de wereld voor een jonge creatieveling

Fotograaf Florian Cats (30) werkt over de hele wereld, van Shanghai tot Londen, maar zijn studio is bewust in Leeuwarden gevestigd. "Ik ben veel op hectische plekken aan het werk en merk hoe prettig is het vind om weer in Friesland terug te komen, in de rust. "
Rige Jonge kreativelingen LF2028 diel 4 Florian Cats
Florian vindt het helemaal geen belemmering om Fryslân als standplaats te hebben, terwijl hij veel in de Randstad en in het buitenland werkt. "Het heeft te maken met het idee dat Friesland ver verwijderd is van de Randstad, terwijl dat niet zo is. Ik ken collega's die net buiten Amsterdam wonen en een uur in de file staan. Ik ben er binnen anderhalf uur en Schiphol is relatief dichtbij."

LF2018

Fryslân heeft door het Culturele Hoofdstad-jaar op creatief gebied een flinke 'boost' gekregen, zo vindt hij. Hij ziet dat er nu nog veel opdrachten zijn in de creatieve sector. "Ik merk dat bedrijven hier meer bezig zijn met creatieve uitingen, want je moet je onderscheiden. Je kiest dan vaker voor creatieve portretten in plaats van de standaard die iedereen al heeft."
Hij heeft dan ook alle vertrouwen in een blijvend effect van Culturele Hoofdstad. "Ik zie dat dit voor een omwenteling heeft gezorgd, waardoor er juist geen sprake meer is van leegloop. Ik hoop ook dat jongeren zien dat de Randstad niet per definitie de enige plek is om je te kunnen ontplooien, het is een van de opties."
Fotograaf Florian Cats uit Ljouwert
Het Culturele Hoofdstad-jaar zit erop. De kunst en cultuur in Fryslân hebben een flinke 'boost' gekregen. Maar is dat blijvend? Om dit te onderzoeken volgt Omrop Fryslân dit jaar diverse jonge creatievelingen die er bewust voor kiezen om in Fryslân te blijven, omdat ze hier kansen zien. Eerder waren we bij Wytse Dijkstra, Esther de Jong en Brecht Wassenaar.