Hoe denken Friezen over het democratische systeem in ons land?

Friezen zijn over het algemeen tevreden met het democratische systeem in ons land. Wel moet er meer zorg komen voor het klimaat en ook moet het bedrijfsleven minder invloed op de politiek krijgen. In de theatervoorstelling In Search of Democracy 3.0 kreeg het Friese publiek woensdag de kans om zich uit te spreken over de democratie in Nederland en de rest van de wereld.
De theaterproductie van het Zuidelijk Toneel in samenwerking met ARSENAAL en de stichting Nieuwe Helden en Co maakt na het succes op Oerol deze zomer, nu een tour langs de theaters aan de vaste wal, met de première op het podium van IepenUP in Leeuwarden.
De acteurs weten het publiek meteen te boeien met een korte geschiedenisles over het ontstaan van de democratie door de eeuwen heen. Maar ook werd de blik gericht op de toekomst. Wat is overgebleven van de stem van het volk in deze wereld van autoritaire leiders, de pers die langzamerhand steeds meer haar onafhankelijkheid verliest, de algoritmes en de spontane acties van begane burgers die vinden dat er niet naar hun wordt geluisterd.
De acteurs en actrices lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan en brachten het publiek aan het denken, en nodigden de mensen uit om een antwoord te vinden op de vraag hoe het anders kan. Met hun enthousiasme wisten ze het publiek mee te krijgen en zelfs op het podium mee te laten spelen om hun eigen rol in het toneelstuk op te eisen.
© Omrop Fryslân
Democratie bestaat bij de wil van het volk, maar de mensen moeten dan wel gebruik maken van hun recht om te stemmen, zo was de niet erg verrassende mening na deze bonte avond vol informatie met feiten en meningen. Maar een stemplicht zoals die in België geldt, ging de meeste aanwezigen dan weer te ver.

Volgende week over Tinder

Volgende week heeft IepenUP Live aandacht voor Tinder, de datingsite op internet. Een makkelijke manier om met vrouwen en mannen in contact te komen. Voor een leuke avond of meer...
Maar welke invloed heeft Tinder op het menselijk brein. De internationaal deskundige op dit gebied, professor Vasily Klucharev, komt speciaal uit Moskou naar Leeuwarden om hierover te uitsluitsel te geven. Hij kan aantonen dat heel veel populaire sites op internet zo zijn opgezet, dat het menselijk brein onbewust beïnvloed wordt. Daarnaast zal influencer Mar Jetsetter uit Leeuwarden uit de doeken doen welke invloed de sociale media heeft op het gedrag van jongeren.
De talkshow IepenUP Live wordt elke week gehouden in het café van poppodium Neushoorn in Leeuwarden en is live te volgen via Omropfryslan.nl, de Omrop-app en de Facebookpagina's van IepenUP Live en Omrop Fryslân. Elke woensdag vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis!