Onderzoek naar waar laaggeletterden tegenaan lopen op stations

Arriva start een groot onderzoek naar de problemen die laaggeletterden ervaren op stations, in de bus en in de trein. "Er worden veel borden in het openbaar vervoer gebruikt, maar die zorgen juist voor verwarring," zegt directeur Anne Hettinga van Arriva. Medewerkers van Arriva gaan de komende maand op pad met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven om te kijken waar ze tegenaan lopen.
Undersyk nei wêr't minsken dy't net goed lêze kinne tsjinoan rinne op stasjons
Hettinga geeft aan geschrokken te zijn van de cijfers die deze week naar buiten kwamen over het aantal laaggeletterden. Al met al zou het in Nederland gaan om 2,5 miljoen mensen. "En dat zijn natuurlijk ook veel mensen die reizen met het openbaar vervoer en die we nu mogelijk niet goed bedienen. Die weten mogelijk niet goed waar ze moeten instappen of hoe ze aan een kaartje komen."
Op de stations staat veel informatie op borden. Bijvoorbeeld hoe laat bussen en treinen rijden, maar ook hoe en waar je bijvoorbeeld een fiets moet parkeren. Voor Hettings is nu nog niet duidelijk hoe het anders moet. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om de inzet van pictogrammen, maar ook zou er meer kunnen worden omgeroepen. "We hopen er met de hulp van ervaringsdeskundigen achter te komen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Arriva wil over ruim een maand met de resultaten van het onderzoek naar buiten komen. Dan zal worden bekeken welke maatregelen er moeten worden genomen. Ook zal bekeken worden of ProRail en de NS ook bij oplossingen betrokken dienen te worden.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga