Roken mag niet meer bij aantal scholen bedrijven en ziekenhuis in Smallingerland

Het gebied rond ROC Friese Poort in Drachten is sinds kort officieel rookvrij. Rond de school zijn borden geplaatst en lijnen getrokken die aangeven dat binnen dat gebied niet meer mag worden gerookt.
© Johan Zandstra
Friese Poort is een van de eerste instellingen in de gemeente die zover is met een rookvrij beleid. Ook andere bedrijven, instellingen en organisaties werken daaraan. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en Philips worden met ingang van oktober rookvrij, zowel binnen als buiten. Het betekent dat er alleen nog in de middagpauze mag worden gerookt. Beide bedrijven helpen rokende medewerkers om er vanaf te komen.
© Johan Zandstra
De gemeente Smallingerland heeft een speciaal actieplan ontwikkeld voor een rookvrije en gezonde generatie. Daarin is speciale aandacht voor rookvrije zones in gebieden waar kinderen komen, zoals bij sportverenigingen en scholen. De gemeente helpt de organisaties daarbij. Dan gaat het bijvoorbeeld om het mogelijk maken van lijnen en borden op gemeentegrond, zoals bij ROC Friese Poort.