Gerestaureerde schilderij 'Brugzicht met een boot' nu te zien voor publiek

Soms heeft een museum van die juweeltjes die het graag wil laten zien, maar die eerst een opknapbeurt moeten ondergaan. Dat geldt voor het schilderij 'Brugzicht met een boot' van Museum Heerenveen. Het schilderij van de Heerenveester kunstenaar Dirk Piebes Sjollema is onder een laag stof vandaan gekomen en gerestaureerd. Het opgeknapte schilderij wordt dinsdag onthuld.
© Museum Heerenveen
"Het gaat om een prachtig landschap", vertelt conservator Linda Palil-Trip van Museum Heerenveen. "Voorop ligt een boeier. Daarin zitten drie mensen te vissen. Zij liggen tegen een brug aan. Op de achtergrond zie je twee koeiendrijvers. Zij kijken naar de rijke heren die heerlijk aan het vissen zijn."
Op de achtergrond is de 'skyline' van Heerenveen te zien, met het torentje van de Crackstate en de molen. "De molen is er helaas niet meer, maar mensen die bekend zijn met oude schilderijen van Heerenveen zullen direct zeggen: kijk, dat is Heerenveen!"

Dirk Piebes Sjollema

Kunstenaar Dirk Piebes Sjollema woonde aan de Herenwal in Heerenveen. "Hij keek altijd uit op de gracht. Hij is een echte schepenschilder. Het is ook niet zo gek dat het Fries Scheepvaart Museum veel werk van hem in bezit heeft."
De râne fan it skilderij sûnder list © Museum Heerenveen
Dit schilderij kreeg het Heerenveenster museum in 1989. "Het is gered uit een pand aan de Herenwal in Heerenveen. Het was onderdeel van een behangsel en dit deel is uitgesneden."
Vroeger hield het beroep van huisschilder iets heel anders in dan nu. Huisschilders waren eigenlijk bijna kunstschilders. "Ze waren ontzettend goed in het schilderen van decoratieve elementen. Zij beschilderden dan het behang met een scene die de opdrachtgever graag wilde hebben", legt Palil-Trip uit.

Familie Bienema

Waar de opdrachtgever precies om had gevraagd, is niet bekend. Er is een vermoeden wie de bewoner van het pand was. "We hebben het idee dat het de familie Bienema is geweest. Zij woonden in de buurt en we weten dat deze familie ook in het bezit was van een boeier."
Restaurator Maiki Kivinen oan it wurk © Museum Heerenveen
Het schilderij was niet meer in de beste staat. "Het is uitgesneden en meegenomen. En er zijn eerder pogingen gedaan om het te restaureren, maar dat waren helaas niet de behandelingen die het doek nodig had."
De professionele restauratie werd gedaan door expert Maiki Kivinen. "Ze heeft het doek helemaal ontdaan van alles wat er ooit bij is gekomen en hersteld in zijn oude glorie."
Conservator Linda Palil-Trip