Fryslân telt over vijftien jaar ruim 8.000 minder inwoners

De bevolking van Fryslân zal in 2035 met 1,25 procent zijn gekrompen. Dit blijkt uit voorspellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die dinsdag verschijnen. De Friese gemeente die het hardst krimpt is Waadhoeke. Naar verwachting wonen daar in 2035 8 procent minder mensen.
Fryslân telt oer fyftjin jier goed 8.000 minder ynwenners
"Het verschil tussen het aantal mensen dat er geboren wordt en dat overlijdt is negatief", legt Andries de Jong van het Planbureau voor de Leefomgeving uit. "En dat blijft in de toekomst ook negatief."
In totaal zal het aantal inwoners van Nederland juist flink groeien. Met een miljoen meer inwoners dan nu telt ons land 18,3 miljoen inwoners. De groei komt echter wel vooral voor rekening van de Randstad en de middelgrote steden.
© Omrop Fryslân
Andries de Jong van het Planbureau voor de Leefomgeving
De hardst groeiende gemeente in Fryslân is Leeuwarden. De prognose is dat er in 2035 ruim 127.000 mensen in de Friese hoofdstad wonen; een groei van 4,2 procent. "Dat komt omdat er in Leeuwarden nog wel wat woningbouw gepland is. Dat trekt mensen aan. Hetzelfde geldt voor Súdwest-Fryslân en Heerenveen", zegt De Jong. De gemeente Leeuwarden trekt ook (internationale) studenten aan.

Vergrijzing

Behalve dat de Friese bevolking krimpt is de verwachting ook dat de vergrijzing in de Nederlandse randgemeenten het hardst zal gaan. In de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Waadhoeke, Schiermonnikoog en Terschelling is in 2035 meer dan 30 procent van de inwoners 65 jaar of ouder. In 2018 woonden er in Fryslân ruim 134.000 65-plussers. In 2035 zijn dat er volgens de voorspellingen meer dan 174.000.