Schadelijke paraffine aangespoeld op stranden van Ameland en Terschelling

Op de stranden van Ameland en Terschelling spoelt sinds zondagmiddag paraffine aan. Het mengsels, dat onder meer wordt gebruikt voor het maken van kaarsen, lost niet op in water en is schadelijk voor vogels en andere zeedieren.
© ANP
Waar de paraffine vandaan komt, is niet precies bekend. Schepen die het mengsel vervoeren en afleveren, spoelen de tanks met zeewater en pompen het spoelwater weer terug in zee. Dat is toegestaan in kleine hoeveelheden. Soms komt het voor dat er in de tanks nog veel paraffine zit. Dan bevat het spoelwater dus ook in verhouding veel paraffine. Rijkswaterstaat heeft in overleg met beide gemeenten een bedrijf ingeschakeld om de substantie op de stranden op te ruimen.

Met scheppen en een shovel

De wasachtige witte substantie, afkomstig van ruwe olie, is niet schadelijk voor de mens, zegt ook woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat. Wel voor vogels en zeehonden die het goedje voor voedsel aanzien en het opeten. Tot dusver zijn er alleen meldingen gekomen vanuit Ameland en Terschelling. Rijkswaterstaat heeft met de gemeenten afgesproken dat ze in dergelijke gevallen een speciale calamiteitenaannemer inschakelen. Maandag maakten twaalf medewerkers van die aannemer het strand van Terschelling schoon met scheppen en met de handen. Er is ook een shovel ingezet, zegt Van der Meer. Rijkswaterstaat hoopt maandag of dinsdag ook op Ameland te kunnen gaan schoonmaken.
Wat de kosten van de opruimactie betreft, is Van der Meer kort en duidelijk: er is een speciaal potje voor en het zal moeilijk worden het schip te achterhalen dat de grote hoeveelheid paraffine geloosd heeft.

Terschelling is schoon

"Het is boven verwachting gegaan," meldt Anne van der Meer van Rijkswaterstaat maandagmiddag rond vier uur aan Omrop Fryslân. Aan het eind van de middag was het strand van Terschelling schoon. "Er is zeven kubieke meter van het strand gehaald. Dat hebben we gedaan met twaalf man en twee shovels. Dus een groot compliment aan iedereen. De paraffine wordt naar het vasteland gebracht en daar verwerkt."
Op Ameland ligt nog wel paraffine."Daar gaan we morgen verder opruimen met de calamiteitenaannemer die met meer mensen en materieel komt."
De stranden worden wekelijks geïnspecteerd. Als er nog meer aanspoelt, kan het opruimen snel beginnen.
Anne van der Meer van Rijkswaterstaat (om 16.15 uur)