Het is nog zomer, maar Rijkswaterstaat test alvast het materiaal voor de winter

We zitten nog midden in de nazomer, maar toch is Rijkswaterstaat al weer druk bezig met de voorbereiding op de winter. Sneeuwschuivers, zoutstrooiwagens: al het materiaal voor de gladheidsbestrijding wordt maandag onder handen genomen in Joure. "Alles moet klaar zijn wanneer we het nodig hebben", vertelt coördinator Peter Snippe.
Rijkswaterstaat test alvast materiaal voor de winter
Voordat het echt winter wordt, moet al het materiaal in orde zijn. Rijkswaterstaat is in Joure daarom druk bezig met het testen van het materiaal. Peter Snippe is de coördinator van de grootschalige inspectie. "De aannemer komt met de vrachtwagens, zodat we kunnen kijken of alles functioneert, zodat we aan de bak kunnen als dat straks nodig is."

Klaar voor de klus

De zoutstrooiwagens en de sneeuwschuivers: alles wordt onder handen genomen. "We hebben nog geen mankementen gezien", stelt Snippe ons gerust. "Dit is ontzettend belangrijk. Je moet er niet aan denken dat het materiaal niet werkt wanneer dat midden in de nacht nodig is." Dinsdag wordt daarom al het materiaal in Harlingen getest en woensdag in Drachten.

Strenge eisen

Maar is het niet wat vroeg om de boel nu al te testen. "Dat is een eis van Rijkswaterstaat", legt Snippe uit. "Voor 1 oktober willen we alles gereed hebben staan, want dan begint voor ons het gladheidsseizoen."
Auke Wietze in gesprek met Peter Snippe
© Omrop Fryslân, Auke Wietze Bosma

Nieuwe chauffeurs

Ook leidt Rijkswaterstaat ieder jaar nieuwe chauffeurs op. Die krijgen een cursus voordat ze deze winter de weg op mogen. Maandag krijgen ze uitleg over de bediening van de strooiwagen en de sneeuwploeg. Sytse Abma is één van de nieuwe chaufferus, die met een sneeuwschuiver onderweg is. Normaal rijdt hij met de vrachtwagen en doet hij veel grondwerk bij nieuwe wegen. "Dit is voor mij de eerste keer dat ik er zo'n ding voor heb. Het is met dit weer nog niet voor te stellen, maar over een paar maanden kan het al zo ver zijn."

Goed wakker

Op 28 september krijgt Abma een cursus sneeuwschuiven. "We gaan straks de snelwegen schoonmaken met zo'n groot schuifblad er voor. Dat moet wel even wennen, want je bent een stuk breder. Je moet dus goed om andere auto's denken en echt wakker zijn met dit werk. Het is nog even afwachten hoe het komt, maar ik denk dat het wel gaat lukken."
Auke Wietze gaat met een chauffeur op pad