Rijdt Nyck de Vries volgend jaar tegen Max Verstappen in de Formule 1?

Het kampioenschap in de Formule 2 kan Nyck de Vries uit Uitwellingerga na zijn derde plaats in de sprintrace van Monza bijna niet meer ontgaan. En de Formule 2 wordt gezien als het opstapje naar de Formule 1.
De Vries heeft een goed weekend gehad in Monza. Hij is twee keer derde geworden. De Vries heeft nu 225 punten in het klassement. De nummer twee, Nicholas Latifi, heeft 166 punten. De Vries kan over drie weken kampioen zijn.
Misschien lijkt het logisch dat De Vries volgend jaar met onder andere Max Verstappen en Louis Hamilton strijdt om het wereldkampioenschap in de koningsklasse van de autosport, maar zo eenvoudig ligt dat niet.
Nyck de Vries en Max Verstappen © ANP
De complete top drie van de Formule 2 van het afgelopen seizoen (George Russell, Lando Norris en Alexander Albon) rijdt nu in de Formule 1. De kans dat De Vries diezelfde stap maakt, lijkt echter klein. De stoelendans in de Formule 1 komt nog niet echt op gang, en het lijkt er niet op dat daar verandering in komt. Dan is er simpel gezegd gewoon geen plek voor de Friese autoracer.

'Verkeerde stal'

Een andere reden die de kansen van De Vries kleiner maakt, is dat hij sinds dit jaar geen deel meer uitmaakt van de stal van McLaren. Hij wordt wel ondersteund door de Audi Sport Racing Academy, maar Audi heeft helemaal geen team in de Formule 1. Het ligt dus veel meer voor de hand dat De Vries komend seizoen in de Formule E of de DTM rijdt, waar Audi wel aan deelneemt.

Te weinig geld

De laatste, maar zeker niet onbelangrijkste reden waarom we De Vries komend seizoen waarschijnlijk niet in een Formule 1-auto zien, heeft te maken met geld. De Vries heeft geen grote geldschieters zoals de Nederlander Giedo van der Garde in het verleden wel had met zijn schoonvader, of zoals de huidige Formule 1-rijder Lance Stroll heeft met zijn vader. Lawrence Stroll is de eigenaar van het Formule 1-team Racing Point.
De Canadees Nicholas Latifi is op het Formule 2-circuit de grootste concurrent van De Vries. Latifi heeft een grotere portemonnee. Dat maakt de kansen van De Vries een stuk kleiner, ook al is hij de beste als je alleen naar de racekwaliteiten kijkt.
De Vries houdt zelf voor het nieuwe seizoen alle opties nog open. "Zoveel professionele autosportklasses zijn er eigenlijk niet. Er zijn een aantal klasses die ik in overweging neem, maar het is nog niet beslist", zegt hij tegen de NOS.
Nyck de Vries yn petear mei Louis Dekker fan de NOS
De komende weken moet er duidelijkheid komen voor De Vries, die zijn management zelf doet. "Daar maak ik me geen zorgen om."