Festival Eilân op Terschelling mag doorgaan

Het college van burgemeester en wethouders van Terschelling heeft donderdagavond laat besloten om een omgevingsvergunning voor het festival Eilân af te geven. Het besluit werd vrijdagochtend bekendgemaakt. Er waren bezwaren tegen het festival bij het Meertje van Hee, omdat het in een stiltegebied ligt en tegen een Natura 2000-gebied aan.
Boargemaster Wassink oer it trochgean fan Eilân
Auke Zeldenrust was bij de vergadering op Terschelling
De rechter zette vorige week de seinen min of meer op rood, door te wijzen op gebreken in de evenementenvergunning. Dat maakt de zaak wel complex, want er is dus niet alleen een evenementenvergunning nodig, maar ook een omgevingsvergunning.

Bezwaren weggenomen

Verslaggever Auke Zeldenrust is op Terschelling en volgde de raadsvergadering. "Volgens de gemeente zijn de bezwaren die er waren, namelijk dat het in Natura 2000-gebied ligt, weggenomen door de organisatie. Twee podia in het bos krijgen een andere plek, op camping De Kooi." Daarom is er besloten toch een omgevingsvergunning af te geven en kan het festival doorgaan.

Festival versus natuur

De gemeente zegt aan de ene kant te hebben gezien naar de belangen van het doorgaan van het festival. Er zijn namelijk al veel voorbereidingen geweest. Aan de andere kant wordt er gelet op de belangen van de natuur. "We hebben geprobeerd een zorgvuldige afweging te maken", zegt burgemeester Bert Wassink van Terschelling.

Bezwaarmakers

Ook de bezwaarmakers zaten in de zaal. Zij hadden gezegd meteen dat ze meteen naar de rechter zouden stappen als het festival door zou gaan. Zij vinden dat het belang van de natuur minder zwaar wordt meegeteld dan dat van het doorgaan van het festival. "We hebben goed naar de natuurbelangen gekeken. Maar ik kan me hun standpunten goed voorstellen. We hebben alle argumenten echter op een rij gezet en zo zijn we tot een besluit gekomen", legt Wassink uit.
Volgens hem was het een lastig besluit. "Je neemt liever niet een besluit waarbij de gevoelens op het eiland over verdeeld zijn, maar dat was hier onontkoombaar."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De materialen voor het festival lagen al klaar op het terrein, maar de opbouw mocht nog niet beginnen. "Dat kan nu wel, maar de initiatiefnemer weet ook dat de gang naar de rechter wederom zal worden gemaakt. Dus dat zal hij op eigen risico moeten doen."

Toekomstige evenementen

De gemeenteraad heeft kritische vragen gesteld over de procedure en vraagt zich af hoe het zo heeft kunnen lopen. En hoe het nu moet met toekomstige festivals op het eiland, zoals Oerol, en op andere Waddeneilanden. Dit besluit kan daar gevolgen voor hebben. "We hebben hier 150 evenementen per jaar en dit besluit gaat voor al die evenementen een rol spelen. We moeten scherper zijn op evenementenvergunningen."
Wat opvalt in het raadsbesluit is dat er overleg moet komen met andere Waddeneilanden. "Dat vind ik wel logisch. Ook op andere eilanden zijn er veel evenementen en zullen ze met dezelfde problematiek te kampen hebben."