Gemeente neemt vandaag besluit over vergunning festival Eilân

De gemeente Terschelling neemt donderdag een besluit over de vergunningsaanvraag van het festival Eilân. Dat is althans de intentie van het college. Burgemeester Bert Wassink heeft eerder donderdag een hevig gesprek gehad met de bezwaarmakers.
Hjoed beslút oer Eilân
Als de gemeente besluit een vergunning te verlenen aan het festival, dan stappen de bezwaarmakers naar de rechter. Zij zijn fel tegen het festival en hopen dat de gemeente dan ook geen vergunning zal verlenen.

"Pittig overleg"

"Het was een pittig overleg", vertelt burgemaster Bert Wassink. "De mensen die in de raadszaal zaten zijn fel tegen het organiseren van het festival en dat hebben ze op allerlei mogelijke manieren doen blijken."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De burgemeester heeft niet geprobeerd de mening van de bezwaarmakers te veranderen. "We zijn niet zo naïef geweest om ze proberen over te halen. We hebben ze uitgelegd wat onze positie is. Wij willen gewoon zorgvuldig deze procedures afhandelen. Maar dat is niet het antwoord wat zij willen horen. Zij willen dat het niet doorgaat."
Momenteel wordt er nog altijd overlegd. "Vorige week is er door de voorzieningenrechter een aantal bezwaren op tafel gelegd. De initiatiefnemer heeft daar van alles aan gedaan, daar wordt op dit moment naar gekeken. De intentie is om donderdag met een besluit te komen. Ik hoop dat we de raad vanavond als eerste kunnen informeren. We zijn ons terdege bewust dat de tijd dringt."
Gerrit Jan Moes
Gerrit-Jan Moes van de festivalorganisatie werkt inmiddels aan onderdelen van podia in een loods. "Je moet wel, anders ga je jezelf tegenkomen."
Hij zit nog uren in spanning. "Het is nu gewoon afwachten, het kan nog alle kanten op", zegt hij. "Het idiote is dat drie jaar voorbereiding nu een kwestie van uren is. Dat is raar."
Toch is hij nog licht optimistisch. "Ik ben nog steeds positief. En als het niet doorgaat, dat kan ook. Het zou hartstikke zuur zijn, maar dat is dan niet anders."
Gerrit-Jan Moes © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust