Actie tegen thuiskappers in Harlingen: "Het is gewoon oneerlijke concurrentie"

De groei van het aantal thuiskappers in Harlingen leidt tot oneerlijke concurrentie. Dat stellen de kapperszaken in de stad. Ze willen actie van de gemeente, die volgens hun de bestemmingsplannen te weinig controleert.
Kappersstop Harns 'ûnearlike konkurrinsje'

Tegen het bestemmingsplan

"Het gaat ons er vooral om dat mensen niet meer zomaar aan huis een kapperszaak kunnen beginnen, zonder dat de bestemmingsplannen daar op aangepast zijn", vertelt Piet Faber uit naam van de kappers in Harlingen. "Dat is nu wel het geval. Hier in Harlingen hebben mensen geen aanvraag voordat ze een zaak begonnen, maar ze hebben dat wel gedaan. Ze zitten er dan dus illegaal."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Concurrentievoordeel

Voor de kapperszaken in Harlingen is het pijnlijk, vindt Faber. "Het is echt een concurrentievoordeel voor de kappers aan huis. Zij vallen niet onder het toezicht van de gemeente en hoeven zich niet aan de regels te houden. Ook hebben ze geen personeel en huren ze geen zaak af, want ze kunnen gewoon de garage tot een zaakje ombouwen. Ze maken zich bekend op Facebook en in de lokale kranten en halen zo de klanten binnen. Dat is voor ons niet eerlijk. Iedereen mag een zaak beginnen, als het maar in het bestemmingsplan staat en dat is vaak nu niet zo. Dat moet stoppen."
Iedereen kan de garage ombouwen tot zaak. Dat moet stoppen.
Piet Faber, woordvoerder van de kappers in Harlingen
Faber (Harlingen_ en Jager over de thuiskappers

Eltsenien is kapper

In grut probleem fan de kapperssaken, is ek dat ien gjin diploma hoecht te hawwen om de kapper te wurden. "Nee, ik kan u vertellen dat iedereen kapper is," begjint Harrie Jager fan de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie syn ferhaal. De ANKO stiet Faber-en-dy by yn de striid tsjin de thúskappers. "Tot 2000 was het nodig om een diploma te hebben, wilde je een zaak beginnen of jezelf kapper noemen. Nu is gewoon iedereen kapper, omdat het geen beschermd beroep meer is. Op deze manier krijg je problemen met de controle en handhaving. Dat zien we nu ook in Harlingen."
Iedereen mag zich kapper noemen, zonder dat er een diploma voor nodig is.
Harrie Jager, ANKO.
Fierder as konkurrinsje.
Neffens de ANKO soarget it tal thúskappers net allinnich foar problemen yn de brânsj sels, mar ek dêromhinne. "Voor de leefbaarheid van stadscentra zoals hier in Harlingen heeft het ook vergaande invloed. Thuiskappers nemen zelf klanten mee, maar vullen geen panden. Daardoor komen die leeg te staan en neemt de leefbaarheid af. Ook willen mensen na het bezoek aan een kapper misschien nog wel naar een café of de stad in. Dat gebeurt ook niet meer. Dan wordt het wel erg stil in Harlingen."