"Friese bruggen die op afstand worden bediend zijn veilig"

Bruggen in Fryslân die op afstand worden bedient, zijn veilig. Er is goede controle en de camera's geven een goed beeld van wat er op de brug gebeurd. Dat zegt Remco Wahle. Hij is teamleider bruggen en sluizen van de provincie Fryslân. Hij reageert daarmee op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid na twee ongelukken bij op afstand bestuurde bruggen in Zaandam. Daarbij kwam een vrouw om het leven en raakte een echtpaar zwaar verwond.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In Fryslân wordt de bediening van veel bruggen centraal aangestuurd. In Leeuwarden wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van een nieuwe bedieningscentrale. In de toekomst worden daar veertig bruggen aangestuurd. Op dit moment draait er ook al een centrale. Die is aangelegd met de lessen die uit het eerste ongeluk in Zaandam zijn getrokken. Bij dat ongeluk in 2015 kwam een vrouw van 57 om het leven.
Wahle: "We hebben heel goed bekeken naar wat er gebeurd is en wat de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid toen waren. Al die maatregels en meer hebben we doorgevoerd in de manier waarop wij de bruggen op afstand bedienen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Bij het ontwerp is rekening gehouden met de bekabeling naar de bruggen. Wahle: "Wij hebben alle bruggen aangesloten op glasvezel. Dat hebben we in een ring aangelegd, zodat als er iemand een kabel kapotmaakt, wij toch beeld op de brug houden. Op die kabel zijn alleen de bruggen aangesloten en niets anders. Dus geen losse internetverbinding. Dat hebben we gedaan om hacks te voorkomen."
Er is ook gekeken naar de camerastandpunten. Zo zijn de camera's zo geplaatst dat de brugwachter op afstand altijd een goed beeld heeft van wat er op de brug gebeurt. Om afleiding te voorkomen kan iemand niet twee bruggen tegelijk bedienen. Wahle: "Dat kan alleen om en om." Mobiele telefoons zijn ook niet toegestaan. Alleen als je bereikbaar moet zijn, mag je een telefoon bij je hebben.
De bruggen die door de provinciale brugwachters van afstand worden bediend komen niet voor in het overzicht van incidenten. Wahle is daar trots op. Toch betekent het niet dat er geen incidenten zijn. "Het komt geregeld voor dat mensen door het rode licht rijden. Dat gaat ook wel eens mis. Dan rijden ze een boom aan stront." Het kost de provincie tussen de zes en negen slagbomen op jaarbasis. Toch is dat niet meer dan 30 jaar geleden, toen de bruggen nog in het hokje werden bediend, zegt Wahle. Onderzoek van de eigen afdeling beheer van de provincie heeft laten zien dat er nu evenveel incidenten zijn als toen.
Bij de bediening van de bruggen wordt ook al rekening gehouden met mensen die langzaam lopen. Zo sluit eerst de slagboom in de aanrijdrichting en daarna pas op de andere kant. Wahle: "Mensen kunnen schrikken als de brug ineens open gaat. Daarom eerst de boom achter hun, daarna als ze doorgelopen zijn, die aan de andere kant. En de brug mag alleen open als het dek vrij is."
In het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat de aanbeveling dat er duidelijke wetgeving moet komen. Wahle: "Dat zou misschien goed zijn. Maar het probleem is alleen dat de situatie bij sommige bruggen toch anders is. Vergelijk eens de brug in het PM-kanaal met een brug in de turfroute. Dat is een groot verschil."
In Leeuwarden wordt nu hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe bedieningscentrale. Die moet in juli 2021 klaar zijn. 40 bruggen worden dan vanuit dat gebouw bediend. Er is dan nog ruimte voor nog eens 10.