Princessehof: keramiek uit scheepswrakken vertelt verhaal over internationale handel

Objecten van keramiek uit scheepswrakken laten het verhaal zien van de ontwikkeling van de internationale handel. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden brengt de tentoonstelling: Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute.
Gezonken Schatten
Omdat keramiek lang bewaard blijft, is het mogelijk om een tentoonstelling te maken van schatten uit gezonken schepen van lang geleden. Het keramiekmuseum wil met de tentoonstelling verhalen vertellen achter de objecten en van de handelsroute van en naar China. En dat gaat terug tot de lading van een 8e eeuws scheepswrak.
Als schatgravers maar iets aanmodderen, gaan de verhalen verloren. In het museum is ook aandacht voor verantwoorde onderwaterarcheologie. De opgraving van VOC-schip de Rooswijk in 2018 was daar een voorbeeld van.
Kopje uit het Arabischee schip Tang, gezonken in 1830 © Omrop Fryslân
Objecten van in totaal acht scheepswrakken laten het verhaal van de ontwikkeling van de internationale handel zien. Over de hebberigheid van de VOC, die ze duur moesten bekopen. En over andere drama's, want het gaat om gezonken schepen. Bijvoorbeeld het Chinese schip Tek Sing, dat in 1822 verging met 1600 illegale vluchtelingen aan boord.
Het keramiekmuseum heeft honderden stukken in bruikleen gekregen van musea in Korea, Singapore, Amsterdam en Parijs. De tentoonstelling is vanaf zaterdag tot en met 28 juni volgend jaar te bekijken.
Kanon van een VOC-schip, dat gebruikt werd om een Portugees schip te veroveren, maar later zelf zonk © Omrop Fryslân