Problemen met het riool in Harlingen zijn opgelost

De problemen met het riool in Harlingen zijn opgelost. De afgelopen nacht is er uren lang doorgewerkt door het waterschap. Dinsdag kwam er bij de Oude Trekweg door een kapotte riolering water uit het riool aan de oppervlakte. Dat stonk, en zorgde voor dode vissen.
© CAMJO media / Stefan Postema
Dagelijks bestuurder van het Waterschap Otto van der Galiën was er afgelopen nacht zelf bij, en volgens hem werkt alles weer: "Er is een bypass aangelegd, waardoor er geen water meer wegloopt. Alles werkt weer zoals het moet."
Het lijkt erop dat de riolering geraakt is bij het plaatsen van damwanden. Daar was een bouwbedrijf mee bezig om de installatie voor de rioolwaterzuivering opgeknapt moet worden. "De eerste prioriteit was het herstellen van het probleem. Dat is vannacht gelukt. Nu gaan we kijken wat de oorzaak van het probleem was. En dan lossen we dat op."
Otto van der Galiën over de problemen in Harlingen
Van der Galiën wil niet speculeren wat er misgegaan is met de rioolbuis. "Er zijn natuurlijk kaarten waar de buizen in de grond op staan, maar daar zit ook wel eens een foutje in. Als je aan het werk bent, worden er fouten gemaakt. Dan kan dit gebeuren. Het gaat er nu om dat de mensen er maar beperkt last van hebben gehad."