Provincie positief over aanpassingen Eilân; tegenstanders sceptisch

De provincie is positief over de aanpassingen die de organisatie van festival Eilân op Terschelling gedaan heeft. Dat blijkt uit een verklaring van gedeputeerde Douwe Hoogland. De provincie vindt het verplaatsen van een podium uit het bos bij het meertje van Hee een 'positieve ontwikkeling'. Volgens een woordvoerder wordt het natuurgebied om het meertje heen op deze wijze ontzien.
Provinsje posityf oer oanpassingen festival Eilân op Skylge
Het festival wil komende week donderdag beginnen, mar kon nog niet beginnen met de opbouw vanwege een uitspraak van de rechter in Groningen. Er waren fouten gemaakt bij het afgeven van de vergunning. Omwonenden zijn tegen het festival, omdat ze bang zijn voor schade aan de natuur op het eiland.

Slag om de arm

Hoewel de provincie de plannen van de organisatie een positieve ontwikkeling vindt, houden ze nog wel een slag om de arm. "De gemeente moet de provincie eerst nog wel een ecologisch onderzoek over de nieuwe locatie moeten geven om te beoordelen. Zorgvuldigheid blijft belangrijk. De provincie heeft er vertrouwen in en waardeert de maatregel van de festivalorganisatie."
© Omrop Fryslân

Podium niet meer in natuurgebied

Een podium zou in het Natura2000-gebied komen, westelijk van het Meertje van Hee. Dat wil de organisatie nu dus op een andere plaats zetten. "Het is niet de insteek van ons om het hele festival naar een andere locatie te verplaatsen, enkel de activiteiten die in gevoelig gebied waren", zegt organisator Daniël van Drunen. "Daarmee hopen we te voldoen aan de eisen van de gemeente en de rechter."
De festivalorganisatie wil op zijn laatst zaterdag duidelijkheid hebben over het wel of niet doorgaan, anders wordt het te krap om alles nog op tijd klaar te zetten. "Ons team werkt dag en nacht door. We hopen op zaterdag te kunnen beginnen, als het lukt om de handen op elkaar te krijgen met de provincie en de gemeente. Wij geloven in een goede samenwerking tussen alle partijen en we houden hoop."