Trauma's kunnen voortaan ook in het Fries behandeld worden

Trauma's kunnen voortaan ook in het Fries behandeld worden. De Vereniging EMDR Nederland (VEN) heeft het protocol voor zogenoemde EMDR-therapie sinds dinsdag ook in het Fries beschikbaar gesteld.
© ANP
Psychotherapeut Rob Faltin uit Leeuwarden heeft de therapie vertaald naar het Fries. Faltin is oorspronkelijk een Franstalige Zwitser die zichzelf het Fries heeft aangeleerd. Hij behandelt mensen met trauma's, maar ook met angsten of dwangneurose. Die behandelt hij altijd in het Fries als ze Friestalig zijn. "De meeste mensen voelen zich beter en meer ontspannen als ze in hun moerstaal kunnen praten. Maar ik zie ook dat ze meer gemotiveerd zijn en moeilijkere oefeningen aangaan", zegt Faltin.
Hij liep tegen het probleem aan dat het vertalen van het Nederlands naar het Fries moeilijk was. "Met EMDR-therapie volgen we een protocol waarmee het heel precies komt welke woorden wij gebruiken, dus je kunt niet alles zomaar vertalen." Daarom heeft Faltin met mensen van de Fryske Akademy overlegd om alles zo goed mogelijk te vertalen, zodat het protocol nog altijd kan worden gevolgd.
Psychotherapeut Rob Faltin over de EMDR-therapie
Toen hij klaar was, heeft hij de ontwikkelaars van de EMDR-therapie benaderd. Die hadden al een protocol beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Turks. "Hun reactie was heel positief. Het werd ook meteen op hun website beschikbaar gemaakt."
Faltin hoopt nu dat ook andere therapeuten uit Friesland zijn protocol zullen gebruiken.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die al jaren succesvol gegeven wordt om iemand van een trauma af te helpen. Het houdt in dat je als cliënt een beeld oproepen van het trauma. Dat beeld houd je vast terwijl je bijvoorbeeld naar een bewegend lampje kijkt; daardoor zakken de spanning en emotie en verdwijnen de klachten.