'Koningin van de assists' Spitse wint met Nederland van Turkije in Abe Lenstra stadion

De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije dinsdagavond zonder al te veel tegendruk. Het duel werd in een zo goed als vol Abe Lenstra stadion gespeeld en eindigde in een 3-0 overwinning voor Oranje. Sherida Spitse was bij alle goals betrokken: ze wist een keer te scoren en gaf twee assists. De andere Friezin in het elftal, Loes Geurts, zat op wissel en kwam het veld niet in.
Sherida Spitse tsjin Fatma Kara fan Turkije © Orange Pictures
In de eerste fase van de wedstrijd waren de verhoudingen meteen duidelijk. Binnen twee minuten had Nederland de eerste kans, maar het schot van Lineth Beerenstein ging een meter over het doel van Turkije. Toch duurde het niet lang voor de bal wel in de netten lag. Een hoekschop van Spitse kon in de dertiende minuut door Stefanie van der Gragt worden ingekopt, nadat de keeper van Turkije onder de bal door dook.
Aan de andere kant van het veld kreeg Turkije een kans uit een vrije trap, maar keepster Sari van Veenendaal wist het schot te keren. Ondanks overwicht en meerdere kansen, bleef de voorsprong voor de rust op 1-0.
It Abe Lenstra Stadion wie hast folslein útferkocht © Orange Pictures
Na zes minuten in tweede helft leverde een hoekschop van Spitse opnieuw een kans op, maar de kopbal van Van der Gragt kon deze keer wel door de keepster van Turkije gekeerd worden. Na 55 minuten stond de 2-0, opnieuw na een assist van Spitse, dan toch op het scorebord. Een lange bal van de uit Sneek afkomstige middenvelder kon door Danielle van de Donk over de keeper heen worden geschoten.

Spitse bepaalt eindstand

Nederland kreeg daarna nog verscheidene kansen. Eén daarvan, een strafschop, wist Spitse te benutten. Ze schoot de bal vijf minuten voor het einde van de wedstrijd in de goal en bepaalde daarmee de 3-0 eindstand.
Het is de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen. Vrijdag wonnen ze met 7-0 van en in Estland. Na de overwinning op Turkije staat Oranje nu eerste in de poule. Ook poulegenoot Rusland heeft nog de hoogst mogelijke score met zes punten uit twee wedstrijden. Over een maand gaat de kwalificatie verder. Dan speelt Nederland een uitwedstrijd tegen Slovenië.