Nog steeds onzekerheid over festival Eilân, gemeente laat juristen de zaak uitzoeken

Terschelling heeft nog geen besluit genomen over het festival Eilân. Het is dus nog niet duidelijk of de gemeente zal proberen een nieuwe vergunning voor het dancefestival te regelen. Vorige week heeft de rechter de evenementenvergunning die al was afgegeven, geschorst.
It marke fan Hee op Skylge © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Volgens de rechter zitten er in die vergunning "gebreken en omissies." De rechter spreekt ook van "een onzorgvuldige gang van zaken en een gebrekkige wijze van besluitvorming", zo staat te lezen in de uitspraak van de rechter die maandag werd gepubliceerd.

Opheldering

Aanstaande donderdag buigt de gemeenteraad zich in een extra vergadering over de kwestie. De extra vergadering is aangevraagd door de PvdA, de grootste partij op het eiland. "Wij willen graag opheldering over hoe alles is gegaan en hoe het zover is gekomen", zegt fractievoorzitter Christa Oosterbaan. "Ik had de indruk dat alles zorgvuldig is voorbereid, maar uit de uitspraak van de rechter blijkt toch wat anders. We moeten weten hoe het zit zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen." Oosterbaan zegt dat ze geschrokken is van de uitspraak. "Ik was verbaasd. Deze had ik niet zien aankomen."

Zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid

Op dit moment onderzoeken juristen in opdracht van de gemeente wat er mogelijk is en wat de gevolgen zijn van het besluit van het college van burgemeester en wethouders. Wat dat is, is nog niet bekend. "We willen dit zorgvuldig doen. Dat is belangrijker dan snelheid, hoewel we weten dat we niet veel tijd meer hebben", zegt een woordvoerder van de gemeente Terschelling.

Opbouw nog niet toegestaan

De organisatie laat weten verder te gaan met de voorbereidingen. De opbouw van het festival mag nog niet beginnen van de rechter. De aangevoerde materialen worden dan ook niet op het festivalterrein bij Hee geplaatst, maar op andere locaties. "De onzekerheid knaagt. We weten niet waar we aan toe zijn."
Ticketbureau Mojo dat de 5500 kaarten voor het festival heeft verkocht, laat weten dat de festivalgangers in spanning afwachten wat er gaat gebeuren. "Er hebben nog geen mensen gebeld die hun geld terug willen. Zover is het ook nog niet."
Verslaggever Auke Zeldenrust