Cambuur-aanwinst Antonia dacht aan stoppen: "Ik wil het plezier terugvinden"

Jarchinio Antonia is blij dat hij de komende twee jaar onder contract staat bij SC Cambuur. De 28-jarige aanvaller werd maandag vastgelegd door de Leeuwarders. Hij maakte bij zijn vorige clubs op Cyprus de duistere kant van het voetbal mee en wil daar nu mee afrekenen.
Jarchinio Antonia
De snelle buitenspeler stond nog onder contract bij AEL Limassol en die club wilde dat hij een nieuw contract tekende. Maar, dan wel onder slechtere voorwaarden.
Dat zag Antonia niet zitten. "Dinsdag kreeg ik te horen dat ik een nieuw contract moest tekenen daar. Dat wilde ik niet en in dat geval mocht ik transfervrij weg", vertelt hij bij zijn eerste stappen in het Cambuur Stadion. Die club was er daarna snel bij. "Twintig minuten na het ontbinden van mijn contract had ik Foeke Booy (technisch manager Cambuur) aan de lijn. Hij was er heel snel bij."
© Orange Pictures
Er gaat daar behoorlijk wat mis
Jarchinio Antonia over voetballen op Cyprus
Dat Antonia nu weer gewoon in Nederland voetbalt, doet hem goed. Bij zijn twee clubs op Cyprus, Omonia Nicosia en AEL Limassol, ging behoorlijk wat mis. "Late betalingen, ze zijn daar behoorlijk laks. Als ik aangaf dat ik wat moest betalen, zeiden ze: 'Laten zij ons maar bellen, want wij kunnen je nu het geld niet geven.' Er gaat daar heel wat mis."
Het was zelfs zo erg dat Antonia wilde stoppen met voetballen. "Niet zo heel lang geleden had ik in mijn hoofd om definitief te stoppen met voetballen. En ik ben pas 28. Dus ik wil het plezier terugvinden."
Dat plezier hoopt hij in Leeuwarden terug te vinden. "Ik heb zo'n goed gesprek gehad en een bepaald gevoel gekregen, dat ik lekker bij Cambuur het plezier terug wil vinden. Dat heb ik op Cyprus verloren."
Technysk manager Foeke Booy
Booy is blij met de komst van Antonia. Een vleugelaanvaller is wat de club nog zocht. Dat Booy er zo snel bij was, namelijk twintig minuten na het verbreken van zijn contract op Cyprus, kwam door het netwerk van de technisch manager. "Goed contact houden met zijn zaakwaarnemer. Als je dicht bij de bron zit, kun je snel toeslaan. Dat hebben we gedaan."
Het enige wat nu nog niet is gelukt, is om nog een verdedigende middenvelder te halen. "Die kansen hebben zich wel voorgedaan, maar spelers moeten het wel willen. Of ze moeten betaalbaar zijn."
Een van de spelers die in beeld was voor de positie van verdedigende middenvelder, is Damian van Bruggen van VVV-Venlo. Maar, dat kwam niet rond. Booy: "Hij wil niet op '6' spelen, maar ziet in zichzelf een centrale verdediger. Dan kunnen wij dat wel willen, maar zo werkt dat niet."

Zaterdag debuut?

Het is nog niet zeker of Antonia komende zaterdag al in actie kan komen, als de Leeuwarders de uitwedstrijd tegen Telstar spelen. "Ik heb last van mijn enkel, dat is een blessure die ik heb opgelopen in de Europa League. Daar gaan we gelijk mee aan de slag en wie weet kan ik dit weekend al spelen."