PvdA en Grienlinks: defensie moet vergunning aanvragen bij vliegen over Waddengebied

GrienLinks en de Partij van de Arbeid willen dat defensie een natuurvergunning aanvraagt als er over het waddengebied wordt gevlogen. "De Waddenvereniging en Natuurmonumenten hebben gelijk: Defensie moet een natuurvergunning aanvragen voor militair vliegverkeer boven het Waddengebied", vinden GrienLinks-Statenlid Elsa van der Hoek en PvdA-Statenlid Marijke Roskam. De Statenfracties hebben daarom schriftelijk vragen aan gedeputeerde staten gesteld.
© ANP
Afgelopen weekeinde meldden verschillende media dat defensie al jarenlang zonder natuurvergunning boven het Waddengebied vliegt, onder anderen met F-16's. Natuurorganisaties als Natuurmonumenten en de Waddenvereniging willen dat dit verandert. Geluidsklachten boven het Waddengebied nemen toe.
Er wordt veel geoefend en in april verstoorden straaljagers een kolonie lepelaars op Oost-Ameland, terwijl het Waddengebied kwetsbaar is, beschermd Natura2000 natuurgebied is en op de Werelderfgoedlijst staat.
In 2008 heeft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries toegezegd een verzoek in te dienen voor militair verkeer. Volgens natuurorganisaties is dit nog altijd niet gebeurd.