Brand op Vlieland veroorzaakt door oefenbom Defensie die zijn doel miste

De brand in natuurgebied de Vliehors op Vlieland eerder maandag is veroorzaakt door een oefenbom die zijn doel miste. Dat meldt Defensie. Een F-16 wierp de oefenbom maandag boven het eiland, maar die belandde op de verkeerde plaats.
© CAMJO media / Stefan Postema
De bom belandde in de duinen. Daarbij ontstond een grote brand. Materiaal en personeel van Staatsbosbeheer, de brandweer en Defensie hebben de brand bestreden. Die brand was dicht bij de schiettoren op de Vliehors, in het westen van het eiland.

F-16 van Volkel

De F-16 die betrokken is bij de brand komt van de vliegbasis Volkel. Er wordt onderzocht hoe het kon gebeuren dat het vliegtuig zijn doel miste.
Woordvoerder Jayme Tol van de vliegbasis
Woordvoerder Jaime Tol van de vliegbasis legt uit hoe het ongeluk kon gebeuren: "Een F-16 van ons heeft vanmiddag een standaard oefenvlucht gemaakt. Daarin heeft hij een bom afgeworpen en normaal gesproken raakt die het doel. Het gaat niet om precisiemunitie maar om een klein oefenbommetje. Maar die heeft z'n doel gemist en daardoor is er brand ontstaan in een duinpannetje."
Het komt heel precies wanneer zo'n oefenbom los wordt gelaten. "De F-16's maken een duikvlucht en als ze weer optrekken kiezen ze een moment waarop ze de bom gooien. Dat komt heel nauw. Daar ligt de oorzaak dat de bom z'n doel gemist heeft."
De bom was zo'n 50 centimeter lang en 10 centimeter in doorsnee. Tol: "Het bevat een flitslading. Wanneer het bommetje contact maakt met de grond of het doel zie je een flits en wat rook. Die flits heeft bij het gras de duinbrand veroorzaakt. Maar we gooien er jaarlijks honderden op de Vliehors."

Meteen actie

Het personeel op de grond heeft het gezien en direct actie ondernomen. Er is een militaire brandweer aanwezig om de Vliehors. Die is uitgerukt en begonnen met blussen, maar door het moeilijke terrein en door de harde wind breidde de brand zich razendsnel uit. Dat is het moment dat de gewone brandweer van Vlieland ingeschakeld is.

Evaluatie

Natuurlijk vind met het niet leuk dat de brand is ontstaan. "We proberen alles zo goed mogelijk te doen, dus natuurlijk is het balen. Er wordt intern onderzocht hoe het kon gebeuren. En natuurlijk zullen de acties van vanmiddag ook geëvalueerd worden," zei Tol.