PvdA Ooststellingwerf wil Ter Heide kwijt, maar hij wil zelf blijven

De Partij van de Arbeid in Ooststellingwerf heeft gebroken met raadslid Simon ter Heide (64) uit Oldeberkoop. Dat staat in een verklaring op de partijwebsite. Ter Heide zelf zegt dat hij gewoon bij de PvdA wil blijven: "Ik heb geen intentie om weg te gaan."
© PvdA Ooststellingwerf
In de verklaring op de website van PvdA Ooststellingwerf staat dat het afgelopen halfjaar bleek dat er te veel meningsverschillen zijn tussen Ter Heide en de rest van de fractie over de inhoudelijke politieke koers en over de toon in het debat. Volgens de fractie, die nu onder leiding staat van Jelke Nijboer, is er een 'onwerkbare situatie' ontstaan.
Kort na de verkiezingen kreeg Ter Heide een hartinfarct en een hersenbloeding. Daardoor was hij een poos niet actief. Net in die periode kwam de PvdA na twaalf jaar weer in de coalitie, terwijl Ter Heide de afgelopen jaren als fractievoorzitter het boegbeeld was. Maar nu wil de partij dus van hem af.
Dit is heel moeilijk om te verwerken en te verteren.
Simon ter Heide
"Je ziet wel dingen aankomen", zegt Ter Heide. "Maar voor mij is dit heel moeilijk om te verwerken en te verteren. Ik ben al vanaf 1979 lid van de partij. En ik zit nu al veertien jaar in deze gemeenteraad."

Grotere spanningen en demotivatie

Ter Heide keerde in november vorig jaar terug in de politiek, na zijn hartinfarct en hersenbloeding. "Het werd al gauw duidelijk dat Simon moeite had om aan de totaal nieuwe situatie te wennen", zegt de partij in de verklaring op de website. "Steeds vaker bleek dat zijn mening sterk afweek van de andere fractieleden. Daar hebben we dan ook de nodige discussies over gevoerd. Ondanks vele pogingen om op één lijn te komen, bleven de meningsverschillen helaas opspelen. Uiteindelijk leidde dat zelfs tot toenemende spanningen en demotivatie bij individuele fractie- en commissieleden."
Zelf zegt Ter Heide dat het verschil van mening met name zat in de wijze waarop de fractie het college steunt. "In hoeverre volg je de coalitie, steun je het college? Waar denk je constructief mee en waar breng je verbeteringen aan?" Dat er wat veranderd is sinds hij weer terug is, ziet hij ook. "Er is een nieuwe manier van werken ontstaan."

Ervaring en knowhow

Hij denkt dat de PvdA-fractie hem goed kan gebruiken. "Ik ben de enige met heel veel ervaring en met knowhow. Veel mensen in de fractie zijn nieuw."
Als het aan hem ligt, blijft hij gewoon actief voor de PvdA. "De eerste maanden wil ik even zien hoe het gaat. Als het te veel logistieke problemen oplevert, dan roep ik misschien de fractie-Ter Heide in het leven. Dat kan het geval zijn als ik bijvoorbeeld niet genoeg spreektijd krijg. Over een of twee maanden neem ik dan een besluit."

Alleen verliezers

Huidig fractievoorzitter Nijboer spreekt van een erg pijnlijke stap. "Een beslissing die wat ons betreft alleen maar verliezers kent."
Dinsdagavond is de eerste commissievergadering met de nieuwe situatie bij PvdA Ooststellingwerf.