Boze inwoners Jorwerd blokkeren vrachtwagens met klei van het waterschap

Bewoners uit Jorwerd zijn een autoblokkade in het dorp begonnen tegen 155 vrachtwagens die maandagochtend door het dorp rijden. De vrachtwagens vervoeren klei door het dorp. De bewoners vinden dat ze te laat op de hoogte zijn gesteld en hebben daarom de weg geblokkeerd. Wetterskip Fryslân en de politie zijn ter plaatse om een oplossing te vinden.
Blokkade Jorwert
De vrachtwagens zijn een meter of 16 lang en rijden met meer dan 50 ton klei uit Wolsum, vertelt Douwe de Bildt uit Jorwerd. De klei moet naar een plek die van Natuurmonumenten is. "Ze hebben met elkaar bekokstoofd dat het daar maar naartoe moet", zegt De Bildt.
En dat terwijl inwoners net het dorp hadden opknapt vanwege de première van het openluchtspel afgelopen weekend. "En nu komt er ieder kwartier een vijftigtonner door het dorp en wordt alles aan stront gereden."
Alles wordt aan stront gereden.
Inwoner Douwe de Bildt uit Jorwerd
Afgelopen vrijdagmiddag kregen de inwoners van Jorwerd een briefje door de bus. De Bildt: "Dat was niet eens van het waterschap, die hebben het fatsoen niet. Het was van de aannemer die het werk moet uitvoeren om ons te waarschuwen dat ze door het dorp rijden."

Waterschap

Volgens De Bildt zijn er alternatieve routes beschikbaar. Hij zegt dat het waterschap dit de beste oplossing vond. De weg is in principe openbaar en het waterschap moet met diverse zaken rekening houden, zoals het stikstofbeleid, de PAS. Ze vonden het daarom de beste oplossing.
De inwoners van Jorwerd vinden het maar niet. "We zetten de auto's midden op de weg. En ze gaan hier eerst ook niet meer weg", zegt De Bildt. "We houden de poot stijf. Gewone auto's kunnen er wel door en voor de containerauto van Omrin zetten ze de auto's aan de kant. Maar daarna parkeren we ze weer midden op de weg."
Verslaggever Hayo Bootsma praat met Douwe de Bildt
© Omrop Fryslân, Geartsje de Vries