Ultraloper Jelle Bijlsma loopt 172 kilometer door de Alpen in 41 uur

Ultrarunner Jelle Coen Bijlsma uit Gytsjerk heeft dit weekend de Mont Blanc Trail gelopen. Dat is een wedstrijd om de beroemde berg in Frankrijk heen. Het is een tocht van zo'n 172 kilometer. Wat de tocht extra zwaar maakt is dat er 11.000 hoogtemeters gemaakt worden door de deelnemers. Aan de wedstrijd deden 2.500 mensen uit verschillende landen mee.
© Jelle Coen Bijlsma
De route begon in Frankrijk in Chamonix en ging via Italië naar Zwitserland terug naar Chamonix. "Je maakt echt een rondje over de berg," zo zegt Jelle Coen die uiteindelijk 41 uur nodig had voor de tocht. Hij voelt zich eigenlijk prima. "Ik ben wat stijfjes, maar dat is normaal na zo'n wedstrijd. Het gaat over onverharde paden, een soort geitepaden. 's Nachts loop je met een lamp op, want het is natuurlijk erg donker."
Jelle Coen Bijlsma over zijn monstertocht
De 41-jarige ultraloper is vier jaar met de tocht bezig geweest. Deelnemers moeten zich namelijk kwalificeren. Door punten te verzamelen kan iemand zich kwalificeren. "De voorbereiding is stevig. Ik heb nog nooit zoveel kilometer gelopen als nu en eigenlijk heb ik nergens last van. Om in de bergen te oefenen ben ik al drie weken met mijn familie in de Alpen. Dan ging ik 's ochtends om 5 uur een stuk hardlopen."

'Het was mijn bedoeling om niet te slapen'

De start van de tocht is met alle deelnemers samen, maar ieder loopt zijn eigen tempo en stopt op andere tijden. Soms loop je dus in een groepje en soms alleen. Jelle Coen is bijna non-stop aan het lopen geweest. "Het as mijn bedoeling om niet te slapen, maar mijn lichaam gaf aan dat ik rust nodig had. In totaal heb ik vijf keer een uurtje geslapen."
© Jelle Coen Bijlsma
Onderweg kan er van alles gebeuren, zoals bijvoorbeeld valpartijen. "Ik heb geluk gehad, ik ben niet één keer gevallen. Ik heb wel eens een misstap gemaakt over een losse steen. Vooral naar beneden is het gevaarlijk want dan wil je zoveel mogelijk snelheid maken. Ik was blijkbaar scherp."