Dunne vrouw van Jan Ketelaar staat bijna naast dikke vrouw

Het tweede beeld van kunstenaar Jan Ketelaar, dat op de dijk bij Holwerd komt, is van de werkplaats in Drachten verhuist naar Mannen van Staal in Leeuwarden. Daar wordt ze op een sokkel gezet. Op 16 september zal ze dan eindelijk bij haar dikke vriendin komen te staan. Daarmee is het project 'Wachtsjen op Heech Wetter' na negen jaar helemaal af.
Twadde byld Ketelaar klear
Jan Ketelaar is in 2010 begonnen met het project. In samenwerking met Joop Mulder van Sense of Place wordt het plan ontwikkeld om de vrouwen een plek te geven op de zeedijk bij Holwerd. Voordat het zover was is er heel wat water door het Wad gegaan, van hoog naar laag water.
De dikke vrouw kwam vorig jaar december op haar plek. Ketelaar heeft jarenlang aan de beelden gewerkt, met wel een paar jaar pauze. Het project was lang onzeker en Ketelaar was soms ook gefrustreerd over de langzame gang van zaken maar zette toch door. Met steun van Joop Mulder, de man die gelooft in het project, dat onderdeel is van het grote Waddenkustproject Sense of Place. Kunst en natuur bij elkaar brengen is het doel.
De dikke vrouw staat voor de welvaart. Ze kijkt over de Wadden uit richting Ameland. De confrontatie met de armoede en honger komt er nu bij in de vorm van de dunne vrouw.
© Simone Scheffer
Jan Ketelaar is tot gisteravond nog aan het werk geweest om de vrouw af te maken. De tenen zijn zelfs nog wat mooier gemaakt. Eigenlijk is het nooit klaar zegt de kunstenaar, maar nu is het moment om haar na al die jaren los te laten.
De reacties op de dikke vrouw hebben hem blij gemaakt. Hij heeft zelfs brieven gekregen met complimenten en verhalen. Daar had hij wel op gehoopt, maar dat het ook zo uit heeft gewerkt maakt hem trots.
Het harde en lange werken heeft veel energie gekost, maar het is het waard geweest, vindt Ketelaar.
© Simone Scheffer
Joop Mulder was vrijdagochtend ook aanwezig bij het transport van de dunne vrouw. Hij vindt het prachtig voor Ketelaar maar ook voor Sense of Place dat het project geslaagd is. Volgens Mulder geeft dit ook een boost aan andere plannen van Sense of Place. De dijken breken figuurlijk door, zegt de trotse projectleider.
Overheden beginnen in beweging te komen en er lijk ruimte voor meer projecten te komen. Het zijn lange processen, volgens Mulder, maar wachten op hoog water vraagt geduld en doorzettingsvermogen. Jan Ketelaar staat in die zin symbool voor het hele proces van Sense of Place.
Jan Ketelaar over wachten op hoog water
© Simone Scheffer
De dunne vrouw wordt op 16 september naast de dikke vrouw geplaatst. Hoe dat qua beeld uit zal werken, weet Ketelaar niet. Hij hoopt het dat even goed wordt ontvangen als de eerste vrouw. Het is meer confronterend en krijgt daardoor een andere betekenis. Ieder kan er mee doen wat hij of zij wil.
De dijkdoorbraak komt westelijk van het standbeeld van Jan Ketelaar © Omrop Fryslân
Wachtsjen op Heech Wetter